03 december 2021

CDA Ridderkerk ziet graag jongeren ongewapend en vrij van verdovende middelen

Voor het CDA Ridderkerk is het belangrijk dat jongeren ontmoetingsplekken hebben, waar ze ongehinderd bij elkaar kunnen komen en waarbij de omliggende buurt ook geen overlast ervaart. En dat jongeren in het algemeen gesproken, kunnen opgroeien binnen ‘gezonde’ gezinnen, waarbij jongeren kunnen terugvallen op stabiele en veilige volwassenen, zoals ouders, leerkrachten en anderen.

Meestal gaat het goed met de jongeren in Ridderkerk, echter op 18 november is het Cruyff Court aan de Van Beethovenstraat met hekken afgesloten, nadat de burgemeester vanuit welzijnsorganisatie Facet signalen kreeg dat de speelplaats niet meer veilig was. Omwonenden hadden al vaker geklaagd dat er in de buurt jongeren in drugs dealen en er ook gewapend met messen rondlopen.  

Ridderkerk is in het verleden al vaker opgeschrikt door incidenten waarbij jongeren elkaar met messen te lijf gingen. Onder meer bij middelbare scholen, speeltuinen en voetbalvelden levert dit gevaarlijke situaties op. Dit baart het CDA grote zorgen. Dit kan en mag niet worden getolereerd en hier zal, in samenwerking met de politie, het jongerenwerk, de gemeente, de scholen en alle andere partners effectief tegen opgetreden moeten worden. Het CDA wil daarom dat er een jaarlijkse week komt waarbij in Ridderkerk anoniem wapens, messen en munitie bij de politie kunnen worden ingeleverd. En dat in samenwerking met scholen en de politie er kluisjes worden gecontroleerd op alle middelbare scholen in Ridderkerk.

Het CDA is verder voorstander van het preventief fouilleren in de omgeving van middelbare scholen en ook bij hangplekken. En dat er vaste camerabewaking komt op de plekken waar met regelmaat overlast wordt ervaren. Het CDA Ridderkerk wil daarnaast dat er een tweede Mobiele Camera Unit (MCU) wordt aangeschaft. Het is voor het CDA-Ridderkerk ook belangrijk dat er actief door de politie wordt gecontroleerd op het gebruik van lachgas in het verkeer. Dit omdat er landelijk gezien meerdere jongeren na het gebruik van lachgas bij (dodelijke) verkeersongelukken zijn betrokken geraakt of door het overmatig gebruik van lachgas voor hun leven lang gehandicapt zijn geworden.

Tenslotte, hopen we dat de Cruyff Court aan de Van Beethovenstraat binnenkort weer kan worden geopend. Zodat jongeren en kinderen weer met plezier gebruik kunnen maken van de speelplaats.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.