16 september 2022

Gemeenteraad debatteert over het behoud van de Schoolmeesterwoning bij de Rehobothschool

Inbreng CDA Ridderkerk in eerste termijn:

Het CDA Ridderkerk staat ervoor dat het verleden van Ridderkerk ook in de toekomst zichtbaar en toegankelijk blijft. Het is belangrijk dat zowel ouderen als jongeren zich verbonden kunnen blijven voelen met datgene waarin Ridderkerk zich onderscheidt van steden als Rotterdam en Dordrecht. Het CDA Ridderkerk koestert dan ook het behoud van historische gebouwen. Een aantal jaar geleden is mede hiervoor de Cultuurhistorische Waardenkaart voor Ridderkerk samengesteld.

Vanavond spreken we over het behoud van de Schoolmeesterwoning bij de Rehobothschool. Deze woning wordt aangeduid als ‘hoog’ gewaardeerd pand, kortom volgens de Waardenkaart wenselijk om de betreffende structuren te behouden. De panden die hoog gewaardeerd worden zijn niet altijd eigendom van de gemeente, zo ook nu met de schoolmeesterswoning. Het CDA vindt het positief dat het college in gesprek gaat als er sprake is van mogelijke sloop van panden met hoge cultuurhistorische waarde als dit geen eigendom is van de gemeente.

Het maximale bedrag wat het college vraagt met dit voorstel is € 300.000. Als CDA Ridderkerk vinden wij dit ook het maximale bedrag. Het is een ongebruikelijke situatie dat we moeten wachten op het funderingsonderzoek maar dat is ingegeven door het feit dat we het schoolbestuur op korte termijn duidelijkheid hebben willen verschaffen.

Afrondend: het bestuur van de school vindt het plan wat nu voorligt verrassend en heeft in de commissie een pleidooi gehouden voor dit voorstel. Ik citeer de inspreker: “Het voegt iets toe aan het schoolplein, onderwijsperspectief en behoud van een karakteristiek stuk Ridderkerk”.

Wij als CDA volgen dit pleidooi en vinden het nogmaals positief hoe gemeente en schoolbestuur op deze manier, middels een open gesprek, nader tot elkaar gekomen zijn.

Wij gaan er tot slot dan ook vanuit dat bij andere hoog of zeer hoge gewaarde panden op de WaardenKaart dit gesprek ook gevoerd zal blijven worden met eigenaren en er op deze manier geen sprake zal zijn of komen van enige precedentwerking als dit voorstel aangenomen zal worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.