10 oktober 2023

bericht uit de raad

CDA in de gemeenteraadsvergadering van 3 oktober

In oktober vergaderde de gemeenteraad op dinsdag in plaats van de donderdag. Het was een volle agenda met 22 punten, waarvan een aantal grote onderwerpen waarover bij sommigen in de aanloop al veel discussie over was. Een korte samenvatting van de inhoudelijke onderwerpen en ons standpunt.

Start dorpshart Zwartewaal
In Zwartewaal is al een aantal jaren sprake van een gezamenlijk gebouw waar een sportzaal,
dorpshuis en basisschool in gevestigd zijn. In mei van dit jaar werd de CDA motie ‘Stappen zetten
voor ’t Want in Zwartewaal’ unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Voor de ontwikkeling van het verzamelgebouw is € 3,1 miljoen extra nodig en voor de grondexploitatie € 2,1 miljoen (waarmee de totale kosten oplopen met ruim € 5 miljoen). We waren blij dat we door de motie dit onderwerp weer op de agenda konden staan, want we willen graag dat het nieuwe gebouw er komt. Het is een enorme impuls voor het dorp en belangrijk voor het behoud van de school. De raad besloot tijdens de raadsvergadering van 3 oktober dat dit bedrag beschikbaar wordt gesteld. Het streven is dat de leerlingen van basisschool ’t Want eind 2024 kunnen starten in een nieuw schoolgebouw. De bouwvoorbereidingen starten nog dit najaar. Dus de vlag kan uit in Zwartewaal.

Participatiebeleid ‘Samen aan zet’
Met participatie wil de gemeente zorgen dat in het beleid en de dienstverlening
de behoeften en belangen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen goed in
beeld zijn en meewegen bij het nemen van besluiten. Door participatie krijgen inwoners en
organisaties meer inzicht, kennis en informatie over onderwerpen uit hun directe leefomgeving.
Dat vergroot de betrokkenheid. Participatie is altijd maatwerk. Er zijn vele vormen van participatie
mogelijk. Tijdens de raadsvergadering hebben we erop aangedrongen dat de wijk- en dorpsraden meegenomen worden in dit proces. Vooral om ze de positie te geven die zij verdienen.

Een inspreker deelde deze avond haar aandachtspunten voor het nieuwe participatiebeleid. De
ingebrachte motie door GL-PvdA om de vormen van participatie te beschrijven, haalde het niet. Ook wij waren geen voorstander van de motie, omdat we met de motie teveel vrijheid zouden weghalen bij de initiatiefnemers met een goed plan. Dit geldt vooral voor participatie onder de omgevingswet die 1 jan 2024 van start gaat. De omgevingswet is er juist om mensen meer ruimte te geven en het duidelijker te maken. Daarbij hoort niet dat we zelf verschillende regeltje omheen bouwen.

Aanpassen fietsoversteek rotonde Amnesty Internationallaan-Rijksstraatweg
Natuurlijk vinden we als CDA de verkeersveiligheid belangrijk en zijn we tevreden dat de rotonde wordt aangepast. De rotonde aan de Amnesty Internationallaan ter hoogte van de Rijksstraatweg is één van de drukste verkeerspunten van Hellevoetsluis. De verkeersveiligheid en de doorstroming zijn al jaren een punt van aandacht. Na diverse ongevallen is door de raad eerder dit jaar
aangedrongen op het snel aanpassen van de rotonde. We hebben opgemerkt dat dit een tijdelijke oplossing is, want uit verkeersmodellen blijkt dat na ongeveer 5 jaar het voordeel van deze aanpassing weg is. Dan zullen we dus echt iets anders moeten om de situatie veilig te houden.
Het is jammer dat de start van de werkzaamheden waarschijnlijk niet meer plaatsvindt voor het winterseizoen.

Duurzaamheidslening kleine VvE’s Voorne aan Zee
De raad werd gevraagd om € 1.000.000,- beschikbaar te stellen voor het
stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voor de duurzaamheidslening voor kleine verenigingen
van eigenaren (VvE’s) in Voorne aan Zee. Ook het VVD amendement Duurzaamheidslening kleine VvE’s Voorne aan Zee werd behandeld. Het voorstel was om vast te stellen dat voor de totaliteit van de aangevraagde lening meer dan 50% besteed dient te worden aan verduurzamingsmaatregelen. Het amendement werd aangenomen. Als CDA hebben we positief gestemd over deze motie. We vinden het belangrijk dat inwoners, ondernemers en organisaties gestimuleerd worden hun woning te verduurzamen. Niet alleen om klimaatdoelstellingen te halen, maar ook omdat inwoners dit meteen merken in hun eigen portemonnee. Deze motie sluit hier goed bij aan.

Adviesrecht onder de omgevingswet
De omgevingswet is zo’n onderwerp waar al jaren over wordt gesproken en dat nu eindelijk toch dreigt te starten. De Omgevingswet als doel heeft om besluitvorming over initiatieven sneller en overzichtelijker te laten verlopen. Juist die doelstelling spreekt ons aan: sneller en overzichtelijker, wie wil dat nou niet? Er zit wel een grote maar aan dit hele verhaal, namelijk dat ons eigen proces, het proces van de raad niet in de weg mag zitten. Daar zit een hele grote uitdaging. Er van uitgaan dat de gemiddelde doorlooptijd van stukken zo’n 5-6 weken is, dan hebben we 2 weken om een besluit te nemen en de initiatiefnemer te informeren. Is het beslistermijn van acht weken dan wel haalbaar? Onze vraag aan de raad was dan ook: hoe ver zijn we bereid om te gaan hierin? Het college krijgt meer bevoegdheid onder de omgevingswet als het gaat om het uitvoeren van het beleid. Een te ruime invulling van de adviesbevoegdheid van de raad kan leiden tot een verkapte verschuiving van bevoegdheden. GL-PvdA hadden hiervoor een amendement opgesteld waardoor de raad vaker advies had moeten geven. Wij vonden dat we met deze motie de bevoegdheden zoals die in de omgevingswet staan beschreven meteen in twijfel zouden trekken zonder het eerst te proberen en hebben dus tegen gestemd.


Overige moties

Stop plaatsing windmolens met mogelijk schadelijke coating
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geconstateerd dat sommige windmolens voorzien zijn van een coating die schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Daarom werd er door Forum voor de Democratie een motie ingediend: Stop plaatsing windmolens met mogelijk een schadelijke coating. We vonden de motie onnodig, omdat het RIVM al een andere coating adviseert.

Vervolg van het overdrachtsdocument
De voormalige gemeente Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis hebben elk voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee een overdrachtsdocument vastgesteld. Hierin staan onderwerpen die mogelijk nog gerealiseerd zouden kunnen worden. Om dit proces goed te laten verlopen werd in de motie door PvaZ gevraagd een compacte werkgroep in te richten met vertegenwoordiging van raadsleden vanuit de voormalige gemeenteraden. De motie werd aangenomen met steun van het CDA. We vinden het namelijk belangrijk dat de aandacht voor het overdrachtsdocument er moet blijven.

Duinzoom 8 in Rockanje
PvaZ diende een motie in over de Duinzoom in Rockanje. In Rockanje is grote behoefte aan een sociaal-maatschappelijke woonbestemming en jongerenwoningen. De locatie Duinzoom 8 ligt dichtbij alle benodigde voorzieningen. Hiermee zou tegemoetgekomen kunnen worden aan deze behoefte. Het college werd verzocht parallel aan het Burgerinitiatief Duinzoom 8 het woonbedrijf een beeldschets te laten maken voor mogelijke herbestemming van het pand Duinzoom 8 met als doel hier een sociaal-maatschappelijke woonvorm te vestigen binnen de range van sociale huur tot midden-huur. In de beeldschets dient rekening gehouden te worden met de cultuurhistorische elementen die in het pand aanwezig zijn. De motie werd aangenomen, maar we steunden deze motie niet. Er is ook een groep inwoners bezig met het maken van een plan. Zij hebben tot 1 januari 2024 om het plan verder uit te werken. We vinden dat we deze groep de kans moeten geven en dat we pas als dit niet blijkt te lukken, in gesprek met inwoners opzoek moeten naar een passende oplossing. In het dorp leven namelijk verschillende opvattingen: van slopen, tot museum en jongerenwoningen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.