14 november 2022

interview met cda lijsttrekker

Inwoners van Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne stemmen op 23 november voor de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee. In aanloop daarnaar interviewt het AD de politieke kopstukken. Vandaag: CDA-lijsttrekker Wilbert Borgonjen (54) uit Zwartewaal.

Bent u niet bang afgerekend te worden op het landelijke CDA-beleid rond bijvoorbeeld stikstof?
,,We gaan uit van onze eigen boodschap en kracht. Ik zeg altijd: we zijn een lokale partij met een landelijke afdeling.’’

Hoe kijkt u naar het doortrekken van de metro vanuit Spijkenisse naar Hellevoetsluis?
,,We zijn er niet op tegen, maar sinds ik actief ben ik in de lokale politiek wordt erover gesproken maar is er geen enkel initiatief geweest. Je kunt beter inzetten op beter openbaar vervoer. We pleiten voor een buslijn vanaf Voorne naar Schiedam. Inderdaad, het terugbrengen van de oude buslijn 89 van Brielle naar Schiedam. En maak straks gebruik van de Blankenburgtunnel. Je kunt dan buslijnen maken vanaf Voorne via de tunnel naar Vlaardingen en naar Den Haag.’’

En de fietsers dan?
,,Als de tunnel in gebruik is, is de pont voor de auto’s waarschijnlijk niet meer nodig. Je zou kunnen denken aan het inzetten van een Waterbus vanuit Rozenburg naar Maassluis én naar Rotterdam. Je bent dan met een elektrische fiets of een speedpedelec zo in Rotterdam en in Den Haag.’’

Veel partijen willen de N57 op Voornes verbreden voor een betere bereikbaarheid. Hoe kijkt het CDA daarnaar?
,,We zijn ervoor, maar dan moet ook de aansluiting met de N15 beter worden, anders sta je geen twee- maar vierbaans in de file.”

Wat zegt u tegen bewoners van Brielle en Zwartewaal die strijden tegen plannen voor twee 249 meter hoge windmolens in hun buurt?
,,Het liefst wil ik op 1 januari met hen in gesprek: wat willen jullie? Ik wil ook best met de provincie en de aanbieders praten of lagere molens mogelijk zijn. Los daarvan: je moet zo veel mogelijk de daken gebruiken voor zonnepanelen. Omdat dat in de Brielse binnenstad lastig is, ben ik voor een zonnepark bij bedrijventerrein Seggelant dat aan het oog is onttrokken.”

Jullie stellen voor dat inwoners zelf het groenonderhoud kunnen gaan doen. Waarom?
,,Mensen kunnen het groenonderhoud gaan doen als ze zien en denken dat ze dat zelf beter kunnen. Laat ze de gemeente maar uitdagen. Het moet dan wel een bepaalde kwaliteit hebben.”

 

Wat willen jullie doen voor ouderen?

,,Voor hen zijn woningen en woonvormen op maat nodig. En er is al signalerend huisbezoek in Brielle en Westvoorne. Dat willen we ook in Hellevoetsluis introduceren. Dat zijn vrijwilligers die langsgaan bij 75-plussers die zelfstandig wonen om te kijken of het goed gaat en om ze te informeren over voorzieningen. Je moet naar hun potentie kijken: misschien kunnen ze nog kinderen voorlezen of verhalen vertellen op scholen. Als ze zich nodig voelen, blijven ze vaak ook gezonder.”

 

Een belangrijk punt voor het CDA is de oprichting van dorpsraden.

,,We hebben al dorpsraden in Tinte en Rockanje en er is er een in Oostvoorne in oprichting. Het idee is opgedaan in Brielle. Daar hebben we inspiratie vandaan gehaald. Zo hebben de mensen een stem. We hebben ook uit alle kernen iemand op de lijst die weet wat er speelt. We willen verder spreekuren gaan houden’’

Is daar behoefte aan?
,,Ik houd zelf spreekuren in de woon-zorgcomplexen Leemgaarde in Oostvoorne en Stuifakkers in Rockanje. Dat wil ik blijven doen. Soms komen er mensen, soms komt er niemand. Maar je ziet altijd wel iemand en je hoort dan dingen. Dat is zo belangrijk, ga naar bijeenkomsten toe. Zorg als college dat je zichtbaar bent. Je merkt dat mensen je aanschieten en vertellen wat er gaande is.”

Waarom is zichtbaarheid belangrijk?
,,College- en raadsleden moeten straks het tweevoudige aan stukken lezen nu we een grotere gemeente worden. Maar je bent volksvertegenwoordiger. Zorg dat je met de mensen op straat in contact blijft.’’

Blijft de dienstverlening voor de inwoners dichtbij?
,,Het is vastgelegd dat de loketten van de gemeente Voorne aan Zee in Brielle, Hellevoetsluis en Rockanje zijn. Ook vinden we dat het mogelijk moet worden een paspoort thuisbezorgd te krijgen. Verder denken we aan een Informatiepunt Digitale Overheid, zoals er al in De Boekenberg in Spijkenisse is. Inwoners kunnen daar terecht als ze moeilijk of niet kunnen omgaan met de digitale overheid.’’

Op hoeveel zetels mikken jullie?
,,Als je naar nu kijkt: we hebben acht raadsleden in de drie gemeenten van de in totaal 57. De nieuwe raad telt 35 zetels, twee-derde van nu dus. We hebben al eens gezegd dat we mikken op zeven zetels. Lukt dat, dan heb ik een slapeloze nacht van blijheid, maar met vijf of zes zie je me ook niet met een sip gezicht.”

Zou het een goed idee zijn om Rozenburg bij de nieuwe gemeente Voorne aan Zee te betrekken?
,,Ik snap wel dat de roep vanuit Rozenburg er is. Maar eerst moeten we op Voorne de zaken goed op orde hebben. Ik vind ook dat Rotterdam z’n inwoners, of het nu Rozenburg of Prins Alexander is, goed moet helpen.”

U werd in 2006 wethouder in Brielle en bent dat nu in Westvoorne. U bent de langstzittende bestuurder. Wilt u wéér wethouder worden?
,,Ja, het geeft me veel energie. Ik ben graag actief in de lokale gemeenschap. Ik heb veel plezier in dit werk. Als je me in de Amazone zou loslaten en ik zou het overleven, dan denk ik dat je me tien jaar later zou aantreffen in de raad van oudsten.”

En dan komt Borgonjen nog met een spontaan plan. ,,Wij vinden gezond en bewegen belangrijk. Een leuk idee dat ik laatst las is het, na overleg met bewoners, neerzetten van fruitbomen. Zodat als je langsloopt er fruit kunt plukken. En het zou leuk zijn als de buurt ’m zelf onderhoudt.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.