21 april 2024

Column

Wij hebben de winter achter ons gelaten en de lente breekt aan. De lente die hoop geeft op een mooie zomer en vol is met nieuw leven. Dit hopen wij ook in de komende maanden in de raad te mogen beleven.

Hoop is er al als wij kijken naar het proces rond wijk en dorpsraden. Deze waren op 10-4 uitgenodigd om samen met raad en commissie leden met elkaar kennis te maken. Hierbij werd vooral aangedrongen om de wijkschouwen nieuw leven in te blazen en samen met raad en college de leefomgeving te verstevigen. Natuurlijk kwamen de windmolens, de ammoniaktanks, verduurzaming en de ontwikkeling van de kernen aan bod en deze onderwerpen sloten mooi aan bij hetgeen wij eerder in onze eerste Brede Fractie hadden besproken waarbij Bob Braber, Piet Beukelman en Jan Wolters aanwezig waren.

Naast de onderwerpen die wij in de commissies gingen bespreken was er aandacht voor de onderwerpen die Bob, Piet en Jan vanuit hun achterban naar voren brachten. Zo vroeg Bob aandacht voor de oversteekplaats in Oostvoorne die verplaats is en voor de Aula van de begraafplaats. Op beide onderwerpen hebben wij antwoorden vanuit het college mogen ontvangen. Wij verwachten in Mei een voorstel in de commissie over de Aula en ontvingen de procesgang rond de verplaatsing van het zebrapad, waarbij de besluiten uit de gemeente Westvoorne waren meegenomen. Piet vroeg aandacht voor de gymzaal in Tinte en ook hierop kragen wij toezeggingen dat er voor de zomer begonnen kan worden als de Raad de extra gelden die nodig zijn beschikbaar stelt. Daarnaast zal de Odeaan beschikbaar komen voor de bouw van appartementen wat bij zal dragen aan de vitaliteit in Tinte. Jan gaf aan dat het onderhoud van de Catharijne kerk op relatief korte termijn niet meer op te brengen is voor de kerkelijke gemeenschap. In Brielle hadden wij al gevraagd om een kerkenvisie en deze is dus nog steeds actueel. In een besloten bijeenkomst met ambtenaren en gemeente bespraken wij de toekomst van het gemeentelijk vastgoed waarbij ook de link naar de diverse Kerken gelegd kon worden. Dit krijgt dus nog een vervolg.

Ook fris en vernieuwend was ons bezoek aan de provinciale fractie. Hier hadden wij de kans om enkele gemeente-overstijgende zaken aan de orde te stellen zoals bv de windmolens, de Ammoniak tanks en de energietransitie. Vragen als kunnen wij nu nog opteren voor een andere locatie voor de twee molens in Brielle en hoe houden wij korte lijnen met elkaar over deze belangrijke vraagstukken.

Met het aanbreken van de lente lijkt er eindelijk wat beweging te gaan ontstaan. Zo is er gesproken voor het evenementen beleid, hoe kan de gemeente helpen en hoe stemmen wij de activiteiten goed af. Renewi stop met de afval inzameling en dus bespraken wij de opties voor de toekomst en dit moet wel voor 2025 gereed zijn! En dan zijn er nog zaken als de ontwikkeling van nieuwe woonwijken (beaugaarde in hellevoetsluis, rickse boomgaard in Brielle) en de ontsluitingen naar KB3 en de nog te ontwikkelen wijken als oude Goote.

Kortom er gebeurt veel in en buiten de fractie en alle onderwerpen die in de afgelopen weken zijn gepasseerd zijn nog niet eens benoemd, des te groter is mijn bewondering voor de fractie leden die naast hun werk en bijvoorbeeld kinderen zich inzetten voor VaZ. Nog even doorpakken naar de zomer toe en hopelijk met het realiseren van de doelen die wij ons in ons programma gesteld hebben.

Met Vrolijke lente groet,
Henk Abrahams

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.