24 april 2024

Europese verkiezingen

6 juni zijn er weer verkiezingen voor het Europese parlement.

Europa wordt steeds belangrijke voor de Nederlandse samenleving en regelgeving en Europa wil een belangrijke factor zijn in de politiek op wereldschaal, daarom stel ik mij kandidaat voor het CDA voor deze Europese verkiezingen. Het CDA wil werken aan een Europese Unie die bescherming biedt, die zorgt dat we samen sterk staan. We moeten onszelf kunnen verdedigen, van energie kunnen voorzien, grip krijgen op migratie én zelf produceren wat we nodig hebben voor de economie van de toekomst op een duurzame manier.

Als Europarlementariër wil ik een bijdrage leveren aan de internationale samenwerking op het gebied van de vrede, de veiligheid, de welvaart en het welzijn in een duurzaam Europa.

Gedurende twee perioden was ik lid van de gemeenteraad van Barendrecht. Daarnaast heb ik mij de afgelopen jaren ingezet binnen het waterschap Hollandse Delta waar ik zowel de functie van algemeen als dagelijks bestuurslid bekleedde. Ik ben dus geen onbekende in CDA kringen en ook niet in Barendrecht en het gebied van Waterschap Hollandse Delta, de Zuid Hollandse eilanden.

De Europese unie is ooit door Robert Schuman en Jean Monnet opgezet om door middel van de controle op kolen en staal de vrede in Europa te garanderen. Als voorzitter van een kerkenraad in Barendrecht ben ik betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Deze ervaring heeft mijn visie op de vrede en veiligheid nog eens versterkt. Ik sta dan ook volledig achter de steun van Europa voor Oekraïne en voor het versterken van een Europees defensiebeleid.

Water is onze primaire levensbehoefte en wordt vanwege de veranderende klimaatomstandigheden steeds belangrijker. De Rijn begint niet bij Lobith maar heeft dan al een lange tocht gemaakt door Europa . Verder dreigt vanwege populisme steeds meer het belang van eigen rivier eerst. Daarom is een goed watermanagement op Europees niveau noodzakelijk. Mijn ervaringen bij het Waterschap Hollandse Delta en de Nederlandse waterwereld komen mij dus goed van pas bij het realiseren van een goede waterkwaliteit, voldoende drinkwater en bescherming tegen overstromingen.

Water is ook voor Voorne aan Zee van groot belang. Door internationale afspraken is de waterkwaliteit van de Noordzee sterk verbeterd. Ook het rivierwater is schoner geworden. Dit komt dus allemaal ten goede aan de waterkwaliteit van het zeewater en aan de kwaliteit van de stranden van Voorne. Het samenspel tussen Europese, landelijke en lokale overheden en de international Maritime Organisation is daarom van groot belang om samen de mogelijkheden volledig te benutten. Ik streef dus naar een Waterefficiënt Europa.

Gezond voedsel is van levensbelang en belangrijk dat dit in Nederland wordt geproduceerd. Aangezien ook het landbouwbeleid op Voorne en Putten voor een groot gedeelte door de Europese Unie wordt bepaald zal ik mij inzetten voor een duurzaam landbouwbeleid in het Europese Parlement.

Ik zie er naar uit om de Zuid-Hollandse eilanden te vertegenwoordigen in Europa. “Mocht de kiezer mij het vertrouwen geven, dan ga ik me de komende vijf jaar hard maken voor een Europa met sterke regio’s die samenwerken waar gewenst en ruimte krijgen waar nodig, met respect voor diversiteit en lokale verantwoordelijkheid.”

Leo van Gelder

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.