24 april 2024

uit de raad

Uit de raad van april 2024

Donderdag 18 april 2024 kwam de gemeenteraad van Voorne aan Zee opnieuw bij elkaar voor een vergadering. Tijdens deze vergadering kwamen een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda. Via deze manier geven als CDA een terugkoppeling van de gemeenteraadsvergadering:

Ruimte voor paarden in Voorne aan Zee

Voorne aan Zee heeft ongeveer 200 plekken waar mensen paarden houden. Het beleid voor deze plekken is plaats anders. Ondertussen is er steeds meer aandacht voor paardenwelzijn en is de ruimtebehoefte per paard hoger. Maar er zijn in onze gemeente verschillende situaties waarbij paardenhouderijen te weinig ruimte hebben en nog niet de juiste vergunningen hebben. Als CDA hebben we daarom een motie opgesteld en ingediend om paardenhouderijen meer ruimte te geven. De motie is door de gemeenteraad aangenomen.

Een lift voor het brandweermuseum

Tijdens een bezoek aan het brandweermuseum in Hellevoetsluis in april, werd het ons duidelijk dat de huidige lift in het museum aan vervanging toe is. Het brandweermuseum verwelkomt relatief veel bezoekers met een fysieke beperking. Deze kunnen met de huidige lift niet naar boven. Daarom zou het museum liever een verticale lift willen om alle bezoekers gemakkelijk te kunnen ontvangen. Voor deze lift is 38.000 euro nodig, maar de gemeente heeft tot nu toe maar 18.000 begroot voor een nieuwe lift. Het museum is zelf druk bezig om extra geld te regelen, maar door de hoogte van het bedrag is er meer nodig. Het CDA heeft daarom een motie ingediend om het college te vragen om maximaal 10.000 euro extra uit te trekken voor nieuwe lift. Uiteindelijk betaalt de gemeente maximaal 28.000 euro aan de nieuwe lift en het brandweermuseum 10.000 euro. De motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Met de bus naar de overkant zonder tolgeld

Vanaf eind 2024 rijden de eerste auto’s door de Blankenburgverbinding onder het Scheur. Hierdoor kunnen we met de auto sneller vanaf Voorne-Putten sneller naar onder andere Rotterdam, Den Haag en Leiden. We zouden ook graag zien dat het openbaar vervoer hiervan profiteert. Maar of dit kan is nog wel de vraag. Een bus moet namelijk ook tol betalen voor het gebruik van de tunnel. En de kosten van 400.000 euro per jaar kan de verantwoordelijk busmaatschappij niet kan betalen. Daarom heeft het CDA hier eerder dit jaar al vragen aan het College gesteld. Zij gaven aan dat ze in gesprek blijven over een oplossing. Ook tijdens ons bezoek aan de CDA-fractie van de Provincie hebben we dit punt op de agenda zet. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 18 april hebben we een motie gesteund die het college verzoekt om zich te blijven inzetten voor de gratis doorgang van het openbaar vervoer

30 procent sociaal voor de Boomgaard

De Boomgaard is een woningbouwproject wat ten noordwesten van Hellevoetsluis in Nieuw-Hellevoet ligt. In de eerste fase van dit project worden 360 woningen gebouwd, waarvan 16,6procent sociale huur is. In fase 2 worden er 700 woningen gebouwd, waarvan 30 procent sociale huur is. Tijdens de raadsvergadering hebben we een motie besproken die de opdracht gaf om te zorgen dat er beide fases 30 procent van de woningen sociale huur is. Daarvoor zou het nodig zijn om in fase 2 meer sociale huurwoningen te bouwen. Als CDA hebben we deze motie ondersteund, omdat niet alleen de afspraken met de provincie willen nakomen, maar ook omdat het aansluit bij ons verkiezingsprogramma. Helaas heeft de motie het niet gehaald.

Onderzoek naar alternatieve en sobere huisvesting statushouders

Onze gemeente heeft een wettelijk taak om een minimumaantal statushouders per jaar op te vangen. Deze komen met voorrang terecht in sociale huurwoningen. Ongeveer 10% van het aantal sociale huurwoningen worden hiermee bezet. Door veel mensen wordt dit als onrechtvaardig gezien omdat woningzoekende hierdoor langer op een woning moeten wachten. Het CDA heeft in de gemeenteraadsvergadering van 18 april een motie gesteund om te onderzoeken of er voor statushouders alternatieve huisvesting mogelijk is, zoals bijvoorbeeld flexwoningen. Maar we vinden het belangrijk dat het altijd moet gaan om gepaste huisvesting. De motie is overgenomen en het college gaat met het onderzoek aan de slag.

Uitbreiding van het woonbedrijf

Woningcorporatie Hef wonen gaat 750 woningen in Voorne aan Zee verkopen. Het gemeentelijk Woonbedrijf koopt daarvan 300 woningen in Brielle. Deze woningen hebben allemaal het energielabel C of lager. Maar de ambitie van het gemeentelijk Woonbedrijf is dat vanaf 2030 al hun woningen het energielabel A hebben. Daarom hebben we een motie ingediend om het college te vragen dit jaar nog met een plan van aanpak te komen voor de verduurzaming van de 300 woningen. De motie is unaniem aangenomen.

Achterstallig onderhoud bruggen

Er is achterstallig onderhoud bij verschillende bruggen in Brielle. Daarom werd er tijdens raadsvergadering een motie ingediend om ervoor te zorgen dat er nog voor de zomer 7 bruggen in Brielle een onderhoudsbeurt te geven. De wethouder kwam vervolgens met een toezegging dat hier werk van wordt gemaakt. Daarom vondenen veel partijen, waaronder wijzelf deze motie overbodig. De motie werd vervolgens ook weggestemd. Maar we blijven dit onderwerp op de voet volgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.