22 februari 2023

Drukbezocht politiek Café CDA Voorschoten met ons eigen Klimaatkamerlid Henri Bontenbal in De Boschbloem

In een volle zaal in buurthuis De Boschbloem hield afgelopen dinsdagavond het CDA Voorschoten een politiek café. Met ruim 50 gasten was iedere stoel in de zaal bezet. Gastspreker was CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. Hij zet zich in de Tweede Kamer in voor een sterk klimaatbeleid. Met gasten van vrijwel alle partijen uit Voorschotense gemeenteraad, zoals Voorschoten Lokaal, Groen Links, PvdA en D66, was het een kleurrijke avond. Bontenbal hield een vlammend betoog en er was ruimte voor veel vragen van de aanwezige gasten. 

Dinsdagvond vormde De Boschbloem het decor van een inhoudelijke maar vooral ook gezellige avond. Bontenbal was op dreef op de dinsdagavond. Zo wilde hij een klimaatbeleid voor iedereen en niet slechts de 'happy few'. "Juist als je een sociale huurwoning met enkel glas hebt, kun je wat hulp gebruiken. Juist voor hen wil ik ook zorgen dat die energierekening omlaag gaat", aldus Bontenbal. 

Maar Henri benadrukte dat de klimaatverandering van iedereen iets vraagt. "De kern is dat we dit alleen samen kunnen en niet alleen. Als we echt een stap willen zetten, betekent dat 'minder ik en méér wij'. Alleen samen kunnen we deze uitdaging aan."

Bij vragen uit de zaal ging het niet alleen over klimaatverandering, maar ook over het klimaat in de politiek. Wat vond Bontenbal van de verruwing? Is de politiek niet te veel bezig met puntjes scoren? "We zijn in de politiek te veel met onszelf stuk te maken en te weinig met hoe we iets beter kunnen maken. Vaak lijkt het belangrijker dat je op de voorpagina van de Telegraaf staat dan gewoon concreet met oplossingen te komen", aldus Bontenbal. 

Om uit die spiraal te komen, riep Henri op te stoppen met cynisme en elkaar vliegen af te vangen. Hij pleitte voor een 'politiek van hoop'. "Het gaat om stoppen met te schreeuwen, maar elkaar samen vinden. Daarom vind ik zo'n avond als deze ook belangrijk. Hier zijn alle mensen samen. Er zijn verschillende meningen, maar we zijn het allemaal eens: we kunnen dit alleen samen.

CDA-nestor Cees Bremmer wierp Bontenbal ook de lokale politiek voor de voeten. Stond de politiek niet te veel op afstand, aldus Bremmer. Zou Voorschoten juist daarom ook niet zelfstandig moeten blijven en bestuur dichtbij de burger? Een kraakhelder antwoord van Bontenbal volgde: bestuur hoort dichtbij de burger te staan. Dat betekende volgens hem maar een ding: dat Voorschoten zelfstandig hoorde te blijven. De zaal bevestigde zijn betoog instemmend.

De afdelingsvoorzitter van CDA Voorschoten Willem Snoeker kijkt terug op een geslaagde avond. Volgens hem is dit de kern van de afdeling in Voorschoten: "Samen gaan we met elkaar aan de slag. Iedereen moet mee kunnen praten en mee kunnen doen in onze afdeling. Of je nu lid bent of niet, je bent van harte welkom. Ik denk dat we zo een goede bijdrage kunnen leveren aan ons mooie dorp." Met een groot aantal bezoekers en een levendige discussie was het een mooie avond in de Boschbloem.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.