22 februari 2023

De slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië verdienen onze steun

Maandagavond had de gemeenteraad het over het raadsvoorstel bijdrage noodhulp aan Turkije en Syrië. Het CDA Zoetermeer is heeft zich vanaf het begin van de ramp hard gemaakt voor een bijdrage vanuit de gemeente.

Hieronder onze inbreng

Een ramp van ongekende omvang. Een gapend gat in een gemeenschap. Verdriet, ongeloof en ongelofelijk veel schade. U heeft deze beelden vast ook gezien, maar de omvang die is moeilijk te bevatten. En zojuist kwamen de berichten binnen dat eer opnieuw een aardbeving is.

Een gebied van Parijs tot en met Amsterdam of Rome tot Milaan of New York tot Washington ligt in puin. Huizen zijn weggevaagd, evenals meer dan 40.000 mensenlevens. En als je nog leeft dan zijn de weersomstandigheden koud en guur zonder water, elektriciteit of internet.

Vanuit deze plek wil het CDA Zoetermeer ons medeleven met de inwoners in de getroffen gebieden betuigen en dank aan de reddingswerkers van de Nederlandse hulporganisatie USAR die direct de volgende dag zijn vertrokken danken voor hun inzet.

Vele Turkse en Syrische gezinnen in Nederland zijn vrienden of familie verloren. Iedereen kent wel iemand in Nederland die banden heeft met het getroffen gebied en de impact die dat op hen heeft. Zij zien die beelden op sociale media, via whatsappgroepen etc wat een gevoel van onmacht, machteloosheid en groot verdriet oproept.

Het CDA Zoetermeer zegt mensen in nood help je. Dat doen we met, onze eigen inwoners door bijvoorbeeld het Noodfonds, de Oekraïense vluchtelingen maar ook met een natuurramp van een dergelijke omvang. Voor het CDA Zoetermeer zijn medemenselijkheid en compassie de belangrijkste redenen waarom wij voor dit raadsvoorstel stemmen om €1 per inwoner te doneren aan Giro555.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.