15 oktober 2012

Nieuwsbrief 2012 -2: Duurzaamheid

Het CDA Zoeterwoude is een van de twee partijen van het coalitieprogramma: Zoeterwoude Duurzaam in beweging. De afgelopen periode 2 jaar heeft de CDA fractie mee gewerkt aan de totstandkoming van de duurzaamheidsagenda van Zoeterwoude.

De CDA afdeling Zoeterwoude organiseerde halverwege de raadsperiode een discussieavond over Duurzaamheid.   

Discussieavond

Op maandag 23 april werd in De Meester een discussieavond gehouden. Drie sprekers waren uitgenodigd: Chris Wijsman, directeur van Bouw- en tekenadviesbureau Wijsman; Jan Kempers manager Sustainable Development bij Heineken en namens de CDA fractie Zoeterwoude Wouter Mooijman.

In een volle zaal wezen de drie de sprekers op het belang van het maken van keuzes om een beleid te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd dit onderbouwd. Het gegeven dat de zaal vol was bewijst dat het onderwerp leeft in Zoeterwoude. Dit bleek ook uit de levendige discussies die mede werden ontlokt door de inleiders. Kortom voor herhaling vatbaar.

Klimaatverandering

De sprekers wezen op de ontwikkelingen op middellange termijn van onze omgeving. De zomers worden langer, er komen langere droogteperioden maar als het dan een keer regent, regent het hard met alle gevolgen voor de landbouw en verwerkingscapaciteit van onze riolen. Er is een bodemdaling voorzien van 1 cm per jaar door het inklinken van het veen. Tegelijkertijd verwachten de deskundigen een zeespiegelstijging van wel 85 cm. De klimaatwijziging vraagt om een andere vormen van landbouw en melkveehouderij.

Biogas kan bijdragen aan minder CO 2 uitstoot maar heeft wel volgens aanwezigen in de zaal als nadeel dat dan de koeien op stal moeten blijven, terwijl velen juist zijn voor koeien in de wei. Duidelijk is dat onze agrariërs in de gemeente als hoeder van het landschap goed inspelen op deze ontwikkelingen. Benadrukt werd om afval zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat scheelt weer grondstoffen.

Wat wil het CDA Zoeterwoude?

Het CDA Zoeterwoude heeft zorg voor de aarde. In de duurzaamheidagenda van het college staat onder meer dat Zoeterwoude kiest voor duurzaam bouwen. Zo dient in de nog te ontwikkelen woonwijken de duurzaamheid een belangrijke rol gaan spelen. In de bestaande wijken kunt u denken aan behoud en verbetering van de groene omgeving zoals bloemrijke bermen.
Je kunt met zorg voor de natuur niet vroeg genoeg starten. Het CDA heeft voorgesteld om een lespakket aan te schaffen waarin kinderen spelenderwijs kennis maken met zorg voor alles wat leeft. Ook duurzaamheid komt aan de orde. Het CDA is blij dat een van haar stokpaartjes de schooltuintjes weer boven aan de agenda staat. Binnen de gemeente wordt samen met de scholen gekeken welke plek(ken) in onze gemeente hiervoor geschikt is/zijn.

In een tijd waarin de woonlasten stijgen, is het goed om te weten dat de gemeente de komende maanden de burgers gaat wijzen op maatregelen die zij kunnen nemen om de woonlasten te besparen. Alle inwoners en bedrijven krijgen de mogelijkheid te worden voorgelicht over de te nemen maatregelen. De inwoners krijgen de mogelijkheid om een energiescan te laten maken van hun woning. Middels de energiescan wordt duidelijk waar de energievreters zitten in de woningen en welke maatregelen men kan nemen om het energieverbruik te verminderen. Vele maatregelen kosten geld. Hiervoor is in het coalitieprogramma afgesproken dat de burgers subsidie kunnen krijgen om energiezuinige maatregelen te nemen. De aanschaf van zonnepanelen is een optie. De gemeente zal onder aantrekkelijke voorwaarden een lening kunnen aanbieden.

De gemeente gaat zelf ook het goede voorbeeld nemen. De gemeente wordt geacht een duurzamer bedrijfsvoering te gaan voeren door minder energie zelf te gaan verbruiken, openbare verlichting vervangen door LED verlichting, papierloos vergaderen en door te onderzoeken of de daken van de gemeente gebouwen niet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Het CDA Zoeterwoude juicht het initiatief toe om te bekijken of er geen coöperatie kan worden opgericht in Zoeterwoude dan wel met meerdere gemeenten in het Groene Hart, met als doel gezamenlijk goedkoper duurzame energie in te kopen maar ook om zo goedkoper zonnepanelen te kunnen aanschaffen.  Duurzaamheid leeft, dat geeft vertrouwen voor de toekomst voor ons en onze (klein)kinderen.  Voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente geld beschikbaar.  In het coalitieprogramma is afgesproken dat een deel van de opbrengst van de verkoop van de NUON aandelen, zijnde anderhalf miljoen euro wordt ingezet voor een duurzamer Zoeterwoude. Omdat een deel van dit geld in de vorm van een lening beschikbaar komt, blijft er voor de toekomst geld beschikbaar voor andere maatregelen.

Ook het streven van het CDA Zoeterwoude voor behoud van bushaltes op loopafstand in de woonkernen draagt bij aan duurzaam Zoeterwoude. Een goed openbaar vervoer beperkt het aantal autokilometers.

Tot slot nog een keer een opmerking over de frequentie van de plastic inzameling. Het CDA blijft voorstander van het 1 maal in de 14 dagen ophalen van plastic. Volgens tegenstanders is dit juist slecht voor het milieu omdat dan vrachtwagens extra door de gemeente moeten rijden. Nee, zegt het CDA duurzaam handelen is creatief handelen; waarom niet met paard en wagen!
Die zamelt het in en brengt het naar een plek waar het vervolgens wordt afgevoerd. Wat vindt u? Is dit de oplossing? Door het gebrek aan watergangen valt het vervoer over water af. Is dit een mooie taak voor de verenigingen die zo extra inkomsten kunnen verdienen. Reactie zijn welkom op onze website: www.cda.nl/Zoeterwoude.

Voelt u zich aangesproken door CDA Zoeterwoude, bent u ook een beetje eigenwijs, positief kritisch en wilt u zich graag inzetten voor uw eigen gemeente? Neem dan contact op met het CDA en wordt actief binnen het CDA. Kom een keer langs bij de fractie of neem contact op met het CDA bestuur. Wij zeggen: Doen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.