26 februari 2018

CDA wil energiecoöperaties in Hoogeveen

Dat we snel meer duurzame energie moeten gaan gebruiken, daar is iedereen het over eens. Maar hoe, daarover lopen de meningen behoorlijk uiteen. CDA Hoogeveen heeft haar hoop gevestigd op lokale energiecoöperaties. Vrijdag 9 maart organiseert zij hierover een inspiratiebijeenkomst in de CDA-winkel aan de Hoofdstraat.

In december vorig jaar stelde de Hoogeveense gemeenteraad in met het ‘Afwegingskader zonne-energie’. Volgens het college waren er zoveel aanvragen van commerciële partijen voor zonneparken dat er met spoed regels moesten komen om te kunnen bepalen wat wel en wat niet toegestaan zou worden. Ook het CDA stemde met het kader in, omdat de partij vindt dat er stappen gezet moeten worden. Maar CDA-raadslid Klaas Kroezen gaf in de raad al aan dat Hoogeveen er met dit kader niet was. Volgens hem moet de gemeente niet alleen ruimte maken voor commerciële partijen. Er moet vooral ingezet worden op lokale energiecoöperaties.

Een energiecoöperatie is een groep inwoners, bijvoorbeeld een compleet dorp, die gezamenlijk energie opwekt. Volgens Kroezen moet de gemeente het opzetten van deze coöperaties aanmoedigen en ondersteunen. ‘De overstap naar duurzame energie geeft ons de kans om van de energiemarkt weer een lokale markt te maken waar mensen zelf grip op hebben en zelf de vruchten van plukken,’ aldus Kroezen, ‘het zou zonde zijn om dit zomaar weg te geven aan commerciële partijen.’

Om mensen te informeren en enthousiast te maken voor energiecoöperaties organiseert het CDA een inspiratiebijeenkomst over dit onderwerp. Op 9 maart zijn geïnteresseerden van 17.00u tot 19.00u welkom in de CDA-winkel aan de Hoofdstraat 107. Er zullen broodjes aanwezig zijn, aanmelden is daarom gewenst en kan via [email protected]. De uitleg wordt verzorgd door Henk Lammers van energiecoöperatie Reestdal Energie, Stichting Samen Energie Neutraal en CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.