28 november 2019

'Energy Game' in Hoogeveen

Raad en jongeren spelen Energy Game in Hoogeveen

“Een spel vol dilemma’s, discussie en bewustwording”

Vanavond was de gemeenteraad van Hoogeveen uitgenodigd om samen met jongeren van diverse lokale onderwijsinstellingen en divers ondernemers de Energy game te spelen in het Alfa College in Hoogeveen. Raadsleden van CDA Hoogeveen, Groen Links, Gemeente Belangen en wethouder Gert Vos waren gekomen om met de jongeren in gesprek te gaan en het spel te spelen. Jong Hoogeveen maakte een videoreportage. Namens CDA Hoogeveen speelden Hetty Bouius, Klaas Kroezen en Annette Jansen mee.

Doel was met elkaar te ontdekken hoe we samen Hoogeveen volledig op duurzame energie kunnen laten draaien. Welke lastige keuzes moeten dan genomen worden? Welke belangen spelen er en welke ruimte en plekken zijn er in de regio om letterlijk iets mee te doen? Op een soort monopoly bordspel met afdruk van de kaart van de gemeente Hoogeveen speelden zes spelers dit spel. Zij kregen allemaal een rol toebedeeld: Planeet, Winst (betaalbaarheid), Balans (netwerk capaciteit), Mensen (inwoners), Wetgeving of Productie. Annette Jansen, fractielid en opvolgend raadslid CDA Hoogeveen: “We moesten samen besluiten welke maatregelen we gingen inzetten en op welke plek in de gemeente Hoogeveen, om samen op een constructieve manier de eindstreep te bereiken. Dat bleek nog niet zo eenvoudig…”

Van het inzetten van Zon op dak, Zon in veld, Grote windturbines, GFT afvalverwerking, Agrarisch afval WKK, Batterijen tot Mais WKK en Efficiëntie maatregelen. Er bleek altijd minimaal één rol te zijn die er geen voordeel van had en er verlies op leed of zeer ontevreden over was omwille van andere redenen. Conclusie: er is niet één oplossing en duurzaamheid is niet zozeer een technisch maar vooral ook een sociaal vraagstuk.

Wat er ook gekozen wordt, de omgeving verandert. Iedereen tevreden stellen, alle belangen goed behartigen is onmogelijk. We staan voor enorme opgaven en uitdagingen tegelijk. We moeten keuzes maken, die niet voor alle betrokken prettig zijn. Hoe dan?

De organisatie werd zeer bedankt en het spel geroemd om de effectiviteit om te komen tot gesprek en discussie over wat ertoe doet en wat dit thema voor iedereen betekent. “We hebben een goed beeld gekregen van wat nodig is, hoe je hier zelf een bijdrage aan kunt leveren, welke belangen er zijn en vooral dat we ons allemaal bewust moeten zijn van de opgaven en tegelijkertijd de uitdagingen die er zijn om samen de Regionale Energietransitie te realiseren. Wat dat er iets moet gebeuren is helder. Voor ons, voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.