22 juli 2023

Amendement aangenomen: De EBZ kan pas open als Laan van Nieuwland gereed is

De EBZ (extra beveiligde zittingszaal) kan pas open als de Laan van Nieuwland (nieuwe afslag op de A6) gereed is. Deze extra eis is dinsdagavond vastgesteld door de gemeenteraad. De EBZ is nodig omdat er een alternatief moet komen voor de Bunker (zie link).

De CDA fractie had deze extra eis voorgesteld (met steun van FvD, CU en ML). De zorg is dat anders de Larserdreef helemaal dicht komt te zitten door het transport van criminelen naar de EBZ. Deze transporten zullen tijdens de spits zijn en hierbij moet de, nu al druk bezette, Larserdreef kortstondig worden afgezet.

Geeft dit gelijk een probleem voor de EBZ? Nee, de verwachte oplevering van de EBZ is in 2028 en dat is na de verwachte opleverdatum van de Laan van Nieuwland. Tegelijkertijd leert de ervaring dat planningen nog wel eens vertraging oplopen. Daarom had de CDA fractie deze extra eis voorgesteld.

Tot slot, de CDA fractie vindt het belangrijk dat ons land en daarmee onze stad veilig is en dat zware criminaliteit wordt aangepakt. Een EBZ draagt hieraan bij. De CDA fractie vindt het goed dat Lelystad hierin haar verantwoordelijk wil dragen met de komst van een EBZ.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.