26 juni 2020

Debat over de coalitievorming: Zij-aan-zij

Hieronder staat de basis van de tekst zoals ingebracht in de raadsvergadering van 26-6-2020. In deze vergadering werd teruggeblikt op de totstandkoming van een nieuwe coalitie. Een nieuwe coalitie die zo’n 3 maanden nadat de coalitiecrisis was begonnen tot stand is gekomen.

Voorzitter,

Allereerst nogmaals felicitaties richting de collega’s van de nieuwe coalitie: Positief dat jullie elkaar hebben gevonden en samen de verantwoordelijkheid op jullie nemen voor het bestuur van deze stad in deze uitdagende tijd: zij-aan-zij. Dat beidt hoop, echter wij hebben wel gelijk de zorg: Hoe stabiel blijft deze coalitie? De tijd zal het leren. Wij hopen natuurlijk dat het stabiel blijft.

De voorkeur van het CDA zit, voor de balans, meer in een bestuur dat qua verhouding in het midden ligt. Maar u heeft elkaar meer op rechts gevonden. Tegelijkertijd geeft u aan breed samen te willen werken: niet een college waar rechts Lelystad haar vingers bij af kan likken, maar zij-aan-zij.

Tegelijkertijd geven Groen Links en #JongLelystad in hun relaas over de coalitievorming nog aan: ‘er moet nog veel gebeuren wil deze nieuwe coalitie het vertrouwen van de hele gemeenteraad verwerven’. Hierin zit een zorg en neem aan dat hierop van beide kanten actie komt. Ik vind het trouwens wel bevreemdend dat de VVD een constructieve partij als #JongLelystad uitsluit. Een partij die u, toen u in een moeilijke tijd om steun vroeg vanuit uw minderheidscoalitie, gewoon wilde steunen.

Maar, minstens zo belangrijk is voor de CDA fractie de vraag: Wat gaat de coalitie inhoudelijk doen? Waar kunnen de inwoners op rekenen? Twee punten:

  1. De schuldhulp: Door de Coronacrisis hebben inwoners hun baan verloren en zullen inwoners hun baan gaan verliezen: Er moet focus zijn op het begeleiden van werk naar werk en op de schuldhulp. Een vraag over de schuldhulp aan Leefbaar Lelystad: Wat is uw insteek op de bezuinigingen die nu voor liggen? Gaat u de bezuinigingen afremmen?
  2. Huisvesting voor ouderen: Het aantal senioren / ouderen gaat de komende jaren sterk toenemen. Het is belangrijk hiervoor passende woningen te hebben. Samen met D’66 en FvdO hebben wij recent aan een mooi initiatiefvoorstel hiervoor gewerkt. Daarom een vraag aan FvdO: Maakt u zich sterk voor de uitvoering van dit plan?

Tot slot. In crisistijd bestuurt ons huidige kleine team aan wethouders de stad naar behoren. CDA verwacht dat het nieuwe, grotere team er gelijk staat. De uitdaging om te verduurzamen, om bezuinigingen fatsoenlijk door te voeren en om woningen te bouwen ligt voor ons. Kortom snel aan de slag en wel: zij-aan-zij. Succes!

Zo ver voorzitter.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.