29 maart 2024

Uitnodiging 4 april: Naar een circulaire economie, wat kunnen we lokaal doen?

Open uitnodiging thema-avond CDA Lelystad

Naar een circulaire economie, wat kunnen we lokaal doen?

Donderdag 4 april, 20.15 uur (inloop 20.00 uur). Locatie: Ontmoetingskerk in Lelystad, Schor 4

Hergebruik van spullen en grondstoffen wordt steeds belangrijker. We moeten de beweging maken naar een circulaire economie. Dit is niet nieuw en gelukkig gebeurt er al veel, maar blijvende aandacht voor dit thema is nodig. Wat gebeurt er lokaal en wat kunnen we lokaal nog meer doen? We nodigen iedereen die dit aan het hart gaat uit om met ons mee te denken tijdens een thema-avond op 4 april. Janneke Pikkert, klimaatburgemeester van Lelystad zal ons prikkelen om in beweging te komen. De thema-avond vindt plaats op donderdag 4 april vanaf 20.15 uur (inloop vanaf 20.00 uur) in het Jeugdhonk van de Ontmoetingskerk in Lelystad, Schor 4.

Wat is het probleem?

De grondstoffen voor onze economie en westerse levensstandaard zijn niet toereikend voor de manier waarop we nu leven. Als we onze levensstijl niet veranderen brengen we onomkeerbare schade aan aan het milieu en de aarde. Kortom: tijd voor verandering en op weg naar een circulaire economie. 

Hoe word je circulair?

Onze gast is Janneke Pikkert, klimaatburgemeester van Lelystad. Janneke zet inwoners aan tot acties en bewustwording. Dat kan iets kleins zijn, maar ook iets groots. Janneke neemt ons mee in denken en doen om bij te dragen aan minder gebruik van grondstoffen. Een voorbeeld. Veel sectoren maken de omslag naar de circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan de meubelsector. Als de stoel afgeschreven is, kun je deze naar de vuilstort brengen. Dan wordt deze verbrand en zo levert de stoel nog wat energie op. Maar het is natuurlijk meer circulair om het hout van de stoel te hergebruiken. Of om alleen de stof te vervangen, zodat andere onderdelen van de stoel nog jaren mee kunnen. En de mooiste optie is misschien wel om een stoel in te kopen die zo ontworpen is dat hij een veel langere levensduur heeft. En zo zijn er meer praktische voorbeelden in de economie en wat we zelf als individu kunnen doen om zuiniger te leven. We zijn nog in gesprek met vernieuwers uit het lokale bedrijfsleven die kunnen vertellen over hun innovatieve en circulaire aanpakken, als voorbeeld en inspiratie.

Groot denken, klein beginnen

Na de pauze gaan we met elkaar in gesprek over beleid en praktijk. Wat kunnen we in Lelystad doen om uiteindelijk afval te minimaliseren en grondstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Laten we onze dromen omarmen en stap voor stap vooruitgaan! Van harte uitgenodigd voor deze inspirerende thema-avond.

CDA-Lelystad

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.