07 oktober 2023

Vragen over nieuw distributiecentra bij het vliegveld

Na aanleiding van het bericht ´Ontwikkelaar wil distributiecentra bouwen bij vliegveld´ op Omroep Flevoland op 22 september 2023 hebben wij bijgaande vragen (zie link) gesteld aan het college. Wij begrijpen uit het nieuwsbericht dat op het terrein acht distributiecentra worden gebouwd, met een totale oppervlakte van 160.000 vierkante meter (ruim 22 voetbalvelden).

De zorg van de CDA fractie is dat Lelystad teveel inzet op bedrijven waar arbeidsmigranten komen te werken, meer dan dat Lelystad redelijkerwijs kan huisvesten. Dit kan de overlast is woonwijken vergroten. Daarom vinden wij het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de keuzes die hierin gemaakt worden:

  • Graag vernemen wij wat nodig is qua huisvesting voor eventuele arbeidsmigranten bij de komst van ondergenoemde ontwikkeling;
  • Indien dit niet in kaart is gebracht vernemen wij graag waarom dit niet in kaart is gebracht.
  • Kan worden toegelicht wat de toegevoegde waarde is van dit bedrijf aan de Lelystadse economie? Wat voegt het toe ten opzichte van de al bestaande bedrijven in Lelystad?
  • Wat type extra werkgelegenheid levert deze ontwikkeling op? Biedt deze ontwikkeling in toenemende mate kansen voor middelbaar en hoogopgeleiden?
  • Eerder is aangegeven door het college dat gewerkt wordt (door bureau Buiten) aan selectiecriteria voor de vestiging van nieuwe hoogwaardige logistiek. Indien dit rapport al gereed is of mogelijk al vooruitlopend hierop, kan worden aangegeven aan de hand van deze selectiecriteria waarom bovengenoemde ontwikkeling van toegevoegde waarde is voor Lelystad?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.