05 juli 2022

Ieder kind verdient een goede toekomst!

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start in het leven. Als daar problemen ontstaan door stress, slechte voeding of gebrek aan aandacht, ontstaat er een achterstand in ontwikkeling die niet meer goed gemaakt wordt. Voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind zou het niet uit mogen maken waar zijn of haar wieg staat. CDA Noordoostpolder dient daarom een motie in om het college op te roepen te starten met het programma: Een kansrijke start.

Marian Uitdewilligen: “16% van onze kinderen wordt geboren in slechtere omstandigheden. Als er achterstanden ontstaan, wordt er door de gemeente en haar partners veel hulp en zorg ingezet. Beter is het om achterstanden te voorkomen door voor, tijdens en na de zwangerschap gerichte hulp en ondersteuning voor de ouders in te zetten. Wij willen ervoor zorgen dat Verloskundigen, JGZ en gemeente meer samenwerken, zodat er op tijd aandacht is voor deze gezinnen. Momenteel wordt er teveel langs elkaar heen gewerkt en wordt er pas zorg geboden als er achterstanden ontstaan bij kinderen. Dat kan anders!”

Initiatieven

Er zijn al goede initiatieven, zoals groepsbegeleiding door de verloskundigen, waar ouders elkaar stimuleren en ook na de geboorte ondersteunen. Marian Uitdewilligen: “Dit zou doorgezet moeten worden in de Jeugdgezondheidzorg met een groepsconsultatiebureau met intensief contact om snel hulp in te kunnen zetten. Bijvoorbeeld bij schulden-problematiek, waardoor ouders minder aandacht aan hun kind kunnen geven.

Veel zorgverleners zoals de Verloskundigepraktijken willen graag op deze manier werken, maar structurele financiering en systematische aanpak ontbreekt. CDA Noordoostpolder ziet veel kansen om dit structureel te verbeteren en ieder kind de kans te geven die het verdient.”

Marian Uitdewilligen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.