22 januari 2022

Bang voor McDonald's-Noord? Nee hoor!

Bang voor McDonald's-Noord?

Iedereen met een sporthart zal het bijzondere gevoel herkennen. Oplopende spanning, ludieke fratsen - over en weer - en enig leedvermaak bij ‘puntverlies’. Waar ik het over heb? Streekderby’s natuurlijk! Toen ik vroeger in de jeugd van Broekster Boys voetbalde, keek ik bij aanvang van het seizoen gespannen op het prikbord in de kantine. (Voor de jongeren onder ons: behulpzame apps, laat staan mobieltjes, waren er nog niet!) Zit Be Quick Dokkum ook bij ons in de competitie? Zou ik het geluk hebben om tegen stadse klasgenoten uit mijn nieuwe brugklas op de grote school in Dokkum te voetballen? Dé uitgelezen kans om, bij winst, ten overstaan van de gehele school het gevierde mannetje te zijn. Hopend op aandacht en geïnteresseerde blikken van de meiden natuurlijk.  

Toen ik in Leeuwarden werkte werd een bepaalde plaatsnaam stelselmatig vermeden. Een enkele keer, als het echt niet anders kon, werd gesproken over DKV (Dertig-Kilometer-Verderop) of Akkrum-Zuid. Voor mij een nieuwe wereld. De clubliefde voor SC Cambuur zit zo diep, dat het uitspreken van de clubnaam van de voetballende concullega’s uit Heerenveen not done is. Meestal was dat gespeeld en een gezonde vorm van concurrentie in aanloop naar bijvoorbeeld de Friese derby: SC Heerenveen tegen SC Cambuur (of andersom).

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Een prominent onderwerp tijdens deze verkiezingen is het al dan niet bestuurlijk fuseren of herindelen van de gemeente Dantumadiel. Los van de verkiezingsuitkomst en de verschillende inzichten rondom een fusie of herindeling, wil ik aandacht vragen voor het belang van de geografisch gelegen sociaaleconomische plaatsenclusters in Noordoost Fryslân. Bijvoorbeeld de as Burgum-Feanwâlden, het cluster De Westereen-Kollumerzwaag-Zwagerbosch-Twijzelerheide en de tandem Damwâld-Dokkum. Deze clusters van plaatsen in Noordoost Fryslân, kun je naar mijn smaak niet los van elkaar zien. Dat geldt zéker voor Damwâld-Dokkum. Dat was al zo toen ik als brugpiepertje voetbalde in het rood-zwarte shirt, dat is nu zo en dat zal - voorspel ik - in de toekomst ook zo blijven.

Het verbaasde mij dan ook om onlangs te horen dat binnen sommige politieke partijen uit Dantumadiel angst lijkt te regeren. Via een fusie of herindeling aansluiten bij Dokkum, zou betekenen dat Damwâld en omliggende dorpen àlles kwijt zouden raken. Minder woningen, minder winkels, minder voorzieningen etc., want alles moet dan naar Dokkum, het nieuwe ‘machtscentrum’. Logisch, toch? Of een gelegenheidsredenering om angst voor het ‘fusiespook’ aan te wakkeren?

Dokkum wordt daarmee in mijn optiek namelijk neergezet als concurrent en niet als kans voor een dorp als Damwâld. Nog even en er wordt door sommigen, uit angst, gesproken over McDonalds-Noord, wanneer we vanuit het zuidelijk gelegen Dantumadiel aan de roemruchte Elfstedenstad Dokkum denken.

Dokkum en Damwâld horen bij elkaar als tandem! Ze vormen samen de grootse sociaaleconomische eenheid in Noordoost Fryslân. Wanneer het in Dokkum euro’s regent (lees: investeringen met bijbehorende werkgelegenheid) dan druppelen er ook euro’s naar het nabijgelegen Damwâld. En visa versa. Zorg, scholen voor voortgezet onderwijs, de bibliotheek, het zwembad etc. gehuisvest in Dokkum, zijn juist óók de voorzieningen van Damwâld e.o.

Bij toekomstige politieke keuzes in Noordoost Fryslân zal het net zo zijn als op het voetbalveld: soms win je en soms verlies je….maar je doet mee in teamverband. Of het nu wel of niet leidt tot een fusie of herindeling, toch?    

Hilbrand Visser, kandidaat-raadslid CDA Dantumadiel   

Gepubliceerd in Friesch Dagblad, d.d. 22-1-2022

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.