Gezin, jongeren en ouderen

 

Gezinnen
Het CDA vindt familie en gezinsleven van groot belang. In gezins- en familieverband groeien kinderen op. Door opvoeding wordt kinderen en jongeren geleerd met regels en verantwoordelijkheden om te gaan. Kinderen en jongeren grootbrengen is een uitdaging. Uiteraard zijn ouders primair verantwoordelijkheid voor de opvoeding.

Gezinsondersteuning
Een degelijke opvoeding legt de basis voor kinderen en jongeren om uit te groeien tot volwassenen die hun eigen plek in de samenleving weten te vinden. Signalen die erop (kunnen) wijzen dat het met kinderen of jongeren niet goed gaat, moeten serieus worden opgepakt. Niet wachten tot het fout gaat, maar pro-actief handelen vermindert de kans op beschadiging of ontsporing. Gemeentelijke regie op de gehele keten van jeugd- en gezinsbeleid blijft noodzakelijk. Voor ernstige probleemgezinnen wordt intensieve (gezins)begeleiding aangeboden. Aanvaarding van deze hulp mag echter niet vrijblijvend zijn. Het belang van het kind vraagt dat ouders/opvoeders hieraan meewerken.


Het centrum voor jeugd en gezin
In 2011 zal in Bronckhorst het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)als netwerkorganisatie, virtueel centrum en ook fysiek ontwikkeld zijn. Het is de bedoeling dat dit centrum gaat functioneren als een laagdrempelige voorziening waar ouders en opvoeders naar toe kunnen met vragen over het opvoeden van kinderen. Daarmee kunnen ouders op één locatie terecht met vragen en wordt er door één coördinator een vinger aan de pols gehouden bij gezinnen die met vragen komen. Het is de taak van de gemeente de samenwerking tussen betrokken instanties op te zetten. Daarnaast krijgt het gemeentebestuur doorzettingsmacht om ‘achter de voordeur’ in te grijpen als ernstige problemen in gezinnen onopgelost blijven.

Jongeren
Met het overgrote deel van de jongeren gaat het goed. Het CDA wil jongeren betrekken bij de ontwikkelingen in de gemeente. Jongeren verdienen een eigen plek in de buurt of wijk. De gemeente kan dit stimuleren door het aanleggen van bijvoorbeeld playgrounds, sportveldjes, skatebanen, enzovoort. Voor dat deel van de jongeren dat niet actief of weinig gebruik maakt van de aanwezige voorzieningen en als hanggroep mogelijk overlast kan opleveren, blijft het jongerenwerk actief. Doel is jongeren te activeren en te weerhouden van kleine criminaliteit en overige overlast. Hangen mag en is van alle tijden, maar ook hanggroepjongeren hebben zich te houden aan de normen en de regels van onze maatschappij. Zorgen hebben we over de ontwikkeling van een ongezonde leefstijl van jongeren, dikwijls binnen een groepscultuur. In die gevallen is het belangrijk dat, naast opvoedingsondersteuning, de gemeente in samenwerking met haar partners een aanvullende rol neemt bij beïnvloeding van de leefstijl van jongeren. In samenwerking met bijvoorbeeld sportverenigingen en scholen worden programma’s voor jongeren opgezet. Hierin wordt gewezen op de risico’s van overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding, (soft)drugsgebruik, gokverslaving, enzovoort.

Ouderen
Voor de ouderen is het van belang dat de randvoorwaarden om zelfstandig te kunnen blijven wonen optimaal zijn. Er is ook een kwetsbare groep ouderen. Bijvoorbeeld ouderen die vereenzamen, een klein inkomen hebben of met een mindere gezondheid (of een combinatie van deze factoren).Indien nodig, kunnen door gemeenten aangestelde ouderenadviseurs deze ouderen individueel helpen hun weg te vinden op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Met zorg worden de maatregelen van het Rijk gevolgd voor wat betreft de overheveling van voorzieningen/taken van de AWBZ naar de WMO. Dagopvang/dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking lijken tussen wal en schip te raken. Zo nodig moeten daar lokaal met de zorgaanbieders en het ouderenwerk collectieve oplossingen voor worden gezocht. Naast het verstrekken van ondersteuning en voorzieningen is mantelzorg een belangrijk middel om tegemoet te komen aan de hulpvraag van ouderen. De gemeente moet met ouderen en hun organisaties communiceren en hen betrekken bij de beleidsontwikkeling en -uitvoering, bijvoorbeeld als het gaat om de WMO en woon- en zorgvoorzieningen. De in gang gezette decentrale vestiging van verpleegplaatsen moet worden afgerond. Op deze wijze kunnen ouderen uit onze gemeente die van deze voorziening gebruik moeten maken in hun eigen omgeving blijven. Te rigoureuze afbouw van verzorgingshuizen lijkt vereenzaming in de hand te werken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.