Veiligheid

Je veilig voelen in je woon-, werk- en leefomgeving is essentieel. Gelukkig voelen de
inwoners van Bronckhorst zich veilig. Hieraan wordt op alle niveaus gewerkt. Het Integraal Veiligheidsbeleid 2010 is in de raad vastgesteld. Het CDA wil dit beleid voortzetten. Belangrijk uitgangspunt in dit beleid is dat ook de samenleving zelf een verantwoordelijkheid draagt en zodoende invloed op de veiligheid kan uitoefenen.
Het voorkomen van onveiligheid door het nemen van structurele maatregelen krijgt een hoge prioriteit. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met voldoende speelruimte voor jongeren in de verschillende leeftijdsgroepen. Dat voorkomt overlast. Ook preventie is belangrijk, zoals bijvoorbeeld inbraakpreventie.

Het opstellen van rampenplannen en organiseren van oefeningen draagt bij aan het
veiligheidsbeleid. Daarnaast is het optreden van de politie bij problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid of op het terrein van handhaving milieu en overlast van hangjongeren van het grootste belang. Nazorg ten behoeve van het herstellen van de situaties verdient ook voldoende aandacht.
Het CDA vindt de brandweer een belangrijke pijler van het veiligheidsbeleid.
Het veiligheidsniveau in de gemeente wordt verhoogd door het advies van de brandweer te betrekken bij het vaststellen van bestemmingsplannen, structuurplannen, bouwplannen en evenementen. Door te faciliteren op het gebied van kennis, oefeningen en goed materieel wil het CDA deze inbreng op het huidige hoge peil houden.


Zaken of initiatieven die een mogelijke inbreuk op de veiligheid in zich hebben zal het CDA niet toestaan. Voorbeeld is de vestiging van een coffeeshop.
Het CDA zal de initiatieven om de verkeersveiligheid, zoals vastgesteld in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan, blijven ondersteunen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.