17 november 2023

Is fusie Anne Frank school verstandig?

Basisschool de Anne Frank zit in zwaar weer. De kwaliteit van onderwijs en de resultaten zijn door het ijs gezakt. Daarbij waren er bestuurlijke tekortkomingen en kwam de bestaanszekerheid op de lange termijn in het geding. Dat het voor een eenpitter, met één directeur-bestuurder moeilijk is om overeind te blijven verbaast ons op zich niet. Toch zijn we wel benieuwd waarom het mis is gegaan. Waarom eerder kinderen van school werden gehaald en naar andere scholen in omringende dorpen gingen, bijvoorbeeld.

Het antwoord zal niet eenvoudig zijn, maar we zien duidelijk dat de schoolleiding zichzelf eerlijke vragen heeft durven stellen. En die zijn gefocust op kwaliteit, effectiviteit en resultaat. Kernwaarden dus. Onze focus ligt ook daar: wat is goed voor de leerlingen van de Anne Frank?

De voorgestelde fusie met het gezonde IJsselgraaf lijkt een belangrijke opmaat naar een betere toekomst. Betrokkenen die wij hebben gesproken bevestigen dat. Een belangrijk signaal. Ook voor Doesburg en de Ooi in het bijzonder lijkt het goed. De enige school in de Ooi blijft hiermee behouden en gaat hopelijk aantrekkelijker worden voor bewoners in de wijk. Het zou helemaal mooi zijn als het mogelijk is kinderen terug te krijgen die de afgelopen tijd naar school zijn gegaan in de dorpen om ons heen. Goed voor de saamhorigheid in de wijk, maar ook voor de continuïteit van de school zelf.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.