02 februari 2024

Raadsconferentie Vergrijzing succes

De gemeenteraad van Doesburg organiseerde op 1 februari een raadsconferentie over de effecten van vergrijzing. Spreker deze avond was Kees Telder en te gast waren professionals vanuit diverse maatschappelijke organisaties.

Kees Telder gaf een inhoudelijke en op Doesburg gerichte lezing. Doesburg kent vaak bovengemiddelde cijfers. Meer vergrijzing, meer problematiek en veel ouderen die niet mee kunnen komen.

Tijdens de paneldiscussie werd er warm gepleit voor levend beleid en geen wollige documenten. Omgaan met vergrijzing is ook vooral doen. “Breng daarom wind onder de vleugels van vrijwilligers”, bepleitte Susanne Boks van Coöperatie IJsselstromen.

Lucien Peeters van Samenso bepleitte te werken aan meer algemene voorzieningen. Zo ontstaat ruimte voor slimmere oplossingen op maat. Iets wat prima kan in klein Doesburg.

“Iedereen zal iets moeten doen en Doesburg leent zich daar uitstekend voor”. Maar het bewustzijn van de effecten van vergrijzing en wat dit betekent voor de Doesburgse samenleving zijn nog onvoldoende op peil, zo was een brede conclusie. En weten we eigenlijk wat de ouderen zelf belangrijk vinden? Jelle Berends, voorzitter van de SGRD, bepleitte daarom om vooral echt te luisteren naar de ouderen.

Iedereen sprak uit dat er veel moois gebeurt in Doesburg. Buurtsportcoach Ouderen, Joost van der Kooij, riep dan ook om niet te vergeten dat we goede dingen ook vooral goed moeten blijven doen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.