09 mei 2023

Rondvraag over vergunning terrasuitbreidingen

In de commissie VROM van 8 mei hebben we een rondvraag over de uitbreiding van de terrassen op de agenda gezet. In april jongstleden is er namelijk aan vier horeca ondernemers in de binnenstad vergunning verleend voor een tijdelijke terrasuitbreiding tot en met eind september dit jaar.

In november 2021 hebben een groot aantal insprekers hun zorgen geuit over enkele terrassen in de binnenstad. Vanuit het college is toen gewezen naar onze Nota Ruimtelijke Kwaliteit en er is toegezegd met bewoners en ondernemers om de tafel te gaan om verdere polarisatie te voorkomen en te werken aan een goede uitstraling.

We weten dat vanuit Vitale Binnenstad is gewezen op het belang van het creëren van ruimte voor het verblijf van toeristen. Tegelijkertijd is er de mogelijke overlast voor bewoners en een rechtvaardigheidsbeginsel richting horeca ondernemers die niet of beperkt kunnen uitbreiden.

  • Wat is de reden om wederom een vergunning te verlenen voor tijdelijke uitbreiding van terrassen?
  • Eerder gaf het college aan dat het goed is om rond de tafel te gaan alvorens zaken hier te bespreken. Een en ander mocht niet leiden tot overlast voor bewoners namelijk. Is er met omwonenden gesproken of gecommuniceerd hierover? In de driehoek ondernemers, overheid, bewoners bijvoorbeeld?
  • Kan er door horeca ondernemers enig recht ontleend worden aan het feit dat zij reeds meerdere jaren een tijdelijke uitbreiding van hun terras vergund krijgen?

Het college bij monde van wethouder van Veldhuizen gaf tot onze verrassing aan dat structurele uitbreiding van de terrassen is toegestaan. Ook gaf het college aan dat door eerdere bezwaarden en betrokken is aangegeven dat ze elkaar eerst zouden opzoeken als er overlast is, alvorens het groter te maken. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.