27 augustus 2020

Slechtvalk houdt sommige gemoederen bezig

Het is een beetje komkommernieuws, maar tegelijk ook een beetje tijd een keer te reageren op de geluiden vanuit o.a. de Stadspartij.

De stadspartij wil van de Slechtvalk af. En dat willen ze al een tijdje. Er is zelfs wel eens in een commissievergadering gemijmerd dat ze “..de slechtvalk het liefst uit de toren zouden willen schieten”. Enig gebrek aan consistentie gaan we ze niet verwijten. Wel zijn er wat ons betreft kanttekeningen te plaatsen bij de ingebrachte argumenten.

Er zijn op eigen beweging slechtvalken naar de toren van de Martinikerk gekomen. Die plaatsten zich op de trans waar ze vervolgens ook hun nest bouwden. Gevolg was dat er voor langere periode geen torenbeklimming mogelijk was. Om dit probleem op te lossen is de nestkast in de lantaarn van de toren geplaatst. Sinds die tijd zitten en broeden ze daar.

Wanneer de slechtvalken hun eieren uitbroeden (ca. 3 weken) is het beklimmen van de toren niet mogelijk. Dat is zeer overzichtelijk. Het niet vlaggen is vervelend maar ook geen halszaak wat ons betreft. We gaan het gesprek graag aan over alternatieven en denken daar reeds over na.

Tasten uitwerpselen natuurleien aan? Ja, net zoals heel veel andere zaken van invloed zijn op aantasting van natuursteen. Natuurleien liggen gemiddeld zeker 80 jaar op een dak. Of de leien er nu na bijvoorbeeld 70 jaar af vallen vanwege de uitwerpselen van de slechtvalken is wat ons betreft een niet gestaafde aanname. Ja, ze slaan door het zuur wit uit. Maar is dat een probleem?

De Stadspartij oppert dat het verzet groeit. Wij zien dat anders en horen al jaren volstrekt andere geluiden. Misschien voert de Stadspartij gewoon de druk op en ontdekt af en toe een andere insteek. De vlaggen werkten niet, de banieren niet, de duiven niet en nu is het tijd voor de natuurleien.

Het is goed dat binnenkort de echt belangrijke zaken weer op de agenda staan en we als Raad mogen buigen over een Regionale Energie Strategie bijvoorbeeld. En die slechtvalk? Wat ons betreft zijn we trots op alle Doesburgse bewoners. Ook die van de Martinitoren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.