22 oktober 2021

Zorgen om uitbreiding terrassen 2022

Op 17 oktober verscheen in de Gelderlander het bericht dat het college voornemens is ruimte te geven aan de terrassen in 2022. Belangrijkste reden hiervoor zou zijn om het groeiend aantal toeristen een plaats te geven.

Bewoners in de buurt van de horeca hebben een petitie ondertekend en brieven naar college en raad gestuurd om daarmee hun ongenoegen te uiten. Belangrijkste klachten zijn verrommeling, overlast, ontnemen van het zicht op monumenten zoals het stadhuis en algemene verloedering. Daarbij uiten allen hun ongenoegen over het niet meegenomen te zijn in de communicatie hieromtrent. Bij elkaar zijn dit serieuze aantijgingen.

Als CDA hadden wij reeds in de vorige raadsvergadering gevraagd om een inhoudelijke discussie te voeren over waar we naar toe willen nu de coronamaatregelen opgeheven zijn of worden. Willen wij uitbreiding van terrassen handhaven? En op basis van wat? Hoe trekken we hier eerlijke en heldere lijnen in? Hoe zorgen we ervoor dat met een toenemend aantal toeristen de binnenstad aantrekkelijk, gastvrij en bewoonbaar blijft? Hoe voorkomen we verrommeling van onze binnenstad? Hoe houden we een goede balans?

Tegelijk hebben we deze zomer ook reacties van horeca ondernemers ontvangen dat de terrascapaciteit in Doesburg onvoldoende is. Mensen dolen rond op zoek naar een terrasje, maar kunnen nergens terecht. Ook daar moeten we het over gaan hebben.

Gelukkig gaf de wethouder aan hier het gesprek zeker over aan te willen gaan. Nu deze brieven binnen zijn gekomen hebben wij verzocht deze mee te nemen in deze discussie en te agenderen voor een komende vergadering. Tevens een verzoek van de SP.

Tot slot zullen we kritisch kijken naar de communicatie of het gebrek hieraan. Helaas zijn we daar deze raadsperiode al veel te vaak kritisch op geweest. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.