Artikel Gelderlander
23 augustus 2013

opinie artikel gelderlander

Studenten gaan brallend, zuipend en luierend door het leven. Het is een groep die we beter kunnen weren. Ditmaal uit leegstaande huurhuizen in de wijken van Nijmegen. De student zou namelijk bijdragen aan het onleefbaar maken van de wijk.

Volgens de Nijmeegse Fractie wordt het hoogtijd om studenten te weren uit de wijken. Ze veroorzaken te veel overlast. Jammer. In mijn ogen  is er een oplossing voor de naar huisvesting zoekende student en is er daarbij een oplossing voor de leegstand. Het goed doordachte concept van verkamering zou geen doorgang kunnen vinden op populistische gronden, overlast op enkele plaatsen.

Het CDA ziet JUIST wel een plek voor studenten in de wijk, en wel hierom:
De student zou in veel wijken waar vergrijzing optreedt een toegevoegde waarde kunnen hebben. Laat de student in de wijk integreren en betrek de student bij de ontwikkeling van de wijk, geef de student een rol!

Menig student zou het leuk vinden om verbindingen te leggen tussen de verschillende bewoners. Wat zou er mooier zijn dan de student die bij de eenzame ouderen op de koffie gaat om te luisteren naar de verhalen van vroeger en te vertellen over de studententijd van nu. Of de student die kookt voor de oudere om gezellig samen te eten. Verder zijn er ook studenten te porren voor een klusje binnenshuis. En, veel eenvoudiger, er zijn vast ook mensen in de wijk die even geholpen moeten worden met de boodschappen, het aanvragen van een paspoort of een andere ingewikkelde procedure.
Er is echter meer in de wijk, wat dachten we van de tiener die even wat hulp nodig heeft bij het huiswerk  of het begeleiden van een groep jongeren bij een potje voetbal of basketbal?
En dan zou ik bijna de rechtenstudent vergeten die kan helpen bij het indienen van een bezwaarschrift tegen de verhoging van de WOZ-waarde van de woning van zijn buurman. 

Voor de net beginnende student, zou het contact met de mensen in de wijk niet alleen een sociale uitdaging zijn, maar ook een nieuw thuis. Contact met de buren is niet alleen prettig maar soms ook erg praktisch, niet alleen voor de ouderen en andere wijkbewoners, maar ook voor de student zelf. Een gedeelde krant, iemand die het bestelde pakketje aanneemt of een lift geeft naar het ziekenhuis bij een ongelukkige val van de trap.

De Radboud Universiteit en de Hogeschool kunnen ook hun steentje bijdragen. Rijk een prijs uit voor de tien best presterende studentenhuizen in de wijk. Na beoordeling van een zogenaamd ‘business-integratie-plan’, en de resultaten daarvan, zouden de tien best presterende studentenhuizen in de wijk een bedrag moeten krijgen. Niet alleen voor zichzelf en een groot feest, maar juist om nieuwe activiteiten te initiëren. Dan mag een feestje voor het huis er best af, als ze van tevoren even de buren waarschuwen.

Enfin, de student kan de wijk zo veel leefbaarder maken voor veel bewoners. Natuurlijk hebben studenten zich te gedragen. Net zoals ieder ander. Iedereen moet zijn omgeving schoonhouden en kan geen afval aan straat of in zijn tuin dumpen. Daar mag men op aangesproken worden door de buurt, de woningbouwcoöperatie en de handhavers van onze stad. Maar laten we nu eens stoppen in Nederland, maar vooral in Nijmegen, om bepaalde groepen te typeren, te labelen of sterker nog te stigmatiseren. Geef ook de student ruimte, ruimte om te studeren, te wonen en leuke dingen te doen. Maar bovenal, geef de student ruimte om bij te dragen aan onze mooie stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.