21 april 2022

Bijdrage Jalt de Haan informatiedebat

Het CDA Groningen bedankt de formateur voor zijn verzette werk. Het CDA kijkt terug op een prettig en inhoudelijk gesprek en het is fijn dat er na ongeveer een maand gestart kan worden met de formatie. Het CDA feliciteert GroenLinks, de PVDA, Partij Voor De Dieren, SP en de ChristenUnie voor het zetten van deze eerste stap. In het bijzonder feliciteert het CDA de Partij Voor De Dieren met deze belangrijke, historische stap voor de partij. 

 

het CDA heeft bij de informateur aangegeven bereid te zijn om mee te besturen, maar dat eerst de opties voor een college met vier partijen onderzocht moeten worden. Als tiende partij van Groningen was het CDA niet als eerst aan zet. GroenLinks en de PVDA hebben gekozen voor een college over links en dat is hun goed recht. Het CDA vraagt zich echter wel af wat dit doet met de samenwerkingsbereidheid tussen oppositie en coalitie. In dat opzicht was een brede coalitie wat ons betreft een logischere optie. 

 

Het CDA ziet vijf grote uitdagingen voor Groningen de komende jaren. Ten eerste, het investeren in de veiligheid van Groningen. Het rapport de Groningse praktijken maakt duidelijk dat op dit vlak de afgelopen jaren te weinig is gebeurd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanpak van de drugscriminaliteit en mensenhandel in Groningen. Ten tweede, de bestrijding van armoede. Hierin zijn goede stappen gezet door vorige colleges maar er is nog een wereld te winnen. Ten derde, het bouwen van meer woningen, zeker voor starters, middeninkomens en ouderen. Ten vierde, de energietransitie, waarin de gemeente ervoor moeten zorgen dat iedereen mee kan doen. Tot slot, een overheid die betrouwbaar en dienstbaar is naar haar inwoners.

 

Op dit laatste punt stelt de informateur voor om hier raadsbreed mee aan de gang te gaan. Dit lijkt ons goed. Toch zit er ook een zeker spanningsveld in. Want wat gebeurt er wanneer het college inwoners onvoldoende betrekt bij haar plannen. Dit hebben we de afgelopen tijd te vaak gezien. Lukt het de coalitie en oppositie ook de komende tijd om samen op te trekken? Toch zijn er zeker mogelijkheden om gezamenlijk de band tussen inwoners en de politiek te versterken. Het CDA denkt hierbij bijvoorbeeld aan het vergaderen op locatie en een overheid die makkelijker benaderbaar is. Zelf zijn we van start gegaan met ons maandelijkse spreekuur om het voor inwoners gemakkelijk te maken hun zorgen en ideeën kenbaar te maken.

 

In de gespreksverslagen komt naar voren dat veel partijen het erover eens zijn dat er de afgelopen jaren voldoende visies zijn geschreven. Het is tijd voor de uitvoering. Dan rest ons de  vraag wordt dit een uitvoeringscollege of een veranderingscollege? Als ik de reacties van de SP en de Partij Voor De Dieren lees, krijg ik toch vooral de indruk dat er een heleboel dingen moeten veranderen. Met de grote uitdagingen die ons te wachten staan, is het wat mijn fractie essentieel om haast te maken. Uitvoeren van dat wat er ligt en niet te veel terug naar de tekentafel.

 

Tenslotte, een vraag aan de informateur. Over de tweede en derde ronde is vrij summier beschreven wat er is besproken. Dit is is te begrijpen. Maar om dat onderdeel van de opdracht te kunnen duiden, het vormen van een stabiele coalitie, zou het CDA graag meer inzicht hebben in hoe dat proces tussen de coalitiepartijen en de voormalige oppositiepartijen is verlopen. Zou de informateur wat meer in kunnen gaan op deze rondes?

 

Rest mij niks anders dan de formerende partijen succes te wensen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.