03 oktober 2018

Bolle Blogt - Zeg maar nee, dan krijg je er twee!

Vorige week besprak de gemeenteraad de verbouwing van het stadhuis. De ontknoping deed me erg denken aan deze reclame van Bart de Graaf uit de jaren tachtig. Zeg maar nee, dan krijg je er twee. Maar daarover later meer.

Wat bespraken we afgelopen woensdag? De gemeente wil extra voorbereidingsbudget zodat ze precies kunnen aangeven hoeveel duurder de verbouwing van het stadhuis gaat worden. Weten ze nu al dat het duurder gaat worden? Ze zijn nog niet eens begonnen, hoor ik u denken. Ja, dat is geen risico meer, dat is een reële verwachting zegt het gemeentebestuur. Duurder dus dan de duurste variant van 15,53 miljoen euro. Er was ook een variant die al het noodzakelijke aanpakte die de helft goedkoper was, maar daar hebben we het maar niet meer over.

Maar niet getreurd, de gemeente gaat er alles aan doen om het binnen het budget te realiseren. Want, zo zei de burgemeester, we gaan de gemeenteraad verschillende keuzes voorleggen, een soort bouwstenen, en dan kan er gewoon gekozen worden. Klinkt sympathiek. Het is niet de eerste keer dat iets duurder is dan het oorspronkelijke budget en vaak valt er op zo’n moment weinig meer te kiezen. Bijvoorbeeld bij de bouw van scholen die een stuk duurder uitvalt door hogere marktprijzen. Goed dus dat er meerdere varianten komen. Om te voorkomen dat dit niet alleen maar duurdere varianten zouden zijn dienden we samen met onder andere de SP een motie in om erin ieder geval twee voor te leggen waarbij het budget van 15,53 niet werd overschrijden. Dan valt er tenminste nog wat te kiezen. En toen begon de verwarring. De burgemeester gaf aan, die motie is overbodig, want u krijgt veel meer dan waar u nu om vraagt. Dat is winst dacht ik. Dan kunt u dus vast ook wel toezeggen dat we dus tenminste twee varianten krijgen die binnen het budget vallen, was mijn volgende vraag. Nee. Dat kon niet. Ik vraag om twee koekjes en krijg als antwoord: ‘Twee koekjes? Ik beloof u een heel pak koekjes! Lekker, lekker, maar dan kunt u dus ook wel beloven dat ik twee koekjes krijg? Eh, nee, dat kan ik niet.

Snapt u het nog? Ik zeg voortaan maar nee.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.