19 december 2022

CDA Groningen wil autoverbod in nieuwstad om criminaliteit te bestrijden

De gemeenteraadsfractie van het CDA Groningen wil nieuwstad autovrij maken in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning in de Groningse binnenstad. De zogenaamde gele loper waar Nieuwstad binnen ligt is een stadszone waar ondermijning en criminaliteit, in verschillende verschijningsvormen, een hardnekkig probleem zijn gebleken. Met een autovrij nieuwstad wil CDA raadslid Etkin Armut de criminele activiteiten in het gebied frustreren en terugdringen:

“Het is tijd om dit deel van de stad, waar we veel criminaliteit en ondermijning zien plaatsvinden, toe te voegen aan onze autoluwe binnenstad. Op die manier creëren we meer rust en overzicht voor handhaving en bestrijden we de criminele activiteiten in dit gebied.”

In tegenstelling tot andere delen van de binnenstad mogen auto’s op dit moment nog vrij door nieuwstad rijden. Het CDA Groningen wil de beschutting en de mobiliteit die dit aan dealers en andere criminelen die in en rond nieuwstad actief zijn wegnemen.

“We moeten doen wat nodig is om de veiligheid in onze stad te vergroten en criminaliteit terug te dringen. Met deze stap kunnen we ondermijning en misdaad in en rondom Nieuwstad aanpakken en de veiligheid in deze omgeving bevorderen. Zo zit er in deze straat ook een kinderdagverblijf. We willen dat kinderen veilig opgroeien en dat daar geen criminele activiteiten naast plaatsvinden.” besluit Armut.

Het CDA Groningen is voornemens tijdens de raadsvergadering van 21 december een motie in te dienen om de nieuwstad autovrij te maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.