26 januari 2022

CDA maakt zich zorgen om de mentale gezondheid van studenten

De coronamaatregelen zijn voor de gehele bevolking zwaar. Maar een specifieke groep, waar het CDA zich zorgen om maakt zijn de studenten. Vóór de coronapandemie waren er al geluiden dat het niet goed ging met de mentale gezondheid van studenten. Deze jongeren zouden teveel (prestatie- en sociale) druk ervaren, geen geschikte woonruimte kunnen vinden en veel geld moeten lenen. De coronamaatregelen hebben dit nog meer op scherp gezet. Uit onderzoek blijkt dat studenten vaker mentale problemen als angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid ervaren. Daarom is het goed dat het hoger onderwijs weer open is, maar daarmee zijn we er nog niet.

Op maandag 24 januari stuurde de Contractus, namens de grote studentenverenigingen in Groningen, een brandbrief. Onder andere gericht aan de burgemeester en het college. Zij benoemen terecht het belang van studentenverenigingen als deel van de oplossing voor de mentale problemen van studenten. Door het bieden van sociaal contact op cultureel, academisch, sportief, religieus en maatschappelijk gebied zijn studentenverenigingen bij uitstek dé ontmoetingsplek om mentale gevolgen van de coronamaatregelen te verzachten. Maar om deel van de oplossing te zijn, geven de verenigingen aan meer ruimte nodig te hebben. Het probleem is dat de verenigingen nu onder de horeca vallen, waardoor bovengenoemde niet-horeca activiteiten geen doorgang kunnen vinden.

Echter de mate van de problemen maakt het van belang te kijken wat we extra kunnen doen. Een studentenvereniging is zoveel meer dan een kroeg.

Lijsttrekker Jalt de Haan bezocht afgelopen week een aantal studentenverenigingen, zoals N.S.G. en Dizkartes. Veel verenigingen merken dat de corona maatregelen er bij hun leden inhakt. ‘Verenigingen geven aan dat hun vertrouwenspersonen overvraagd worden en dat het drugsgebruik enorm is tegenomen. We hopen dat de versoepelingen een groot deel van deze problemen wegnemen. Echter de mate van de problemen maakt het van belang te kijken wat we extra kunnen doen. Een studentenvereniging is zoveel meer dan een kroeg.’

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.