29 september 2021

CDA maakt zich zorgen over effecten uitbreiding betaald parkeren

Per 1 oktober wordt het gebied waar inwoners betalen voor parkeren uitgebreid naar Helpman, Coendersborg, de West-Indische Buurt en naar een deel van de Oosterparkwijk. De fractie van het CDA krijgt verontrustende signalen van bewoners van (sociale) huurwoningen die honderden euro’s aan parkeerkosten kwijt zijn, omdat ze niet in aanmerking komen voor een gemeentelijke parkeervergunning. Het CDA heeft het college om opheldering gevraagd.

De fractie heeft contact met een bewoner van de van Houtenlaan. De huurder woont net in de straat en wilde een parkeervergunning voor straatparkeren aanvragen bij de gemeente, maar dat bleek niet te kunnen. “Na contact gezocht te hebben met het Loket Parkeren van de gemeente Groningen bleek dat zijn adres is uitgesloten vanwege de aanwezigheid van een particulier parkeerterrein”, aldus De Haan. “De maandelijkse kosten voor een parkeerplaats bedragen daar 48 euro per maand, wat neer komt op 576 euro per jaar. Dit is voor vele onbetaalbaar.”

Daarnaast verbaast het de Haan dat het Loket Parkeren adviseerde om buiten het betaald gebied te parkeren. Hiermee wordt het waterbedeffect verder aangemoedigd, wat in de toekomst kan leiden tot verdere invoering van het betaald parkeren.

Tenslotte wil het CDA weten of er meer plekken zijn waar dit probleem optreedt en wat het college gaat doen om dit inzichtelijk te maken voor onze inwoners.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.