13 juli 2022

CDA pleit voor maatschappelijke dienstplicht Groningse jongeren

Na een succesvolle pilot wil het CDA Groningen dat de maatschappelijke diensttijd voortaan wordt ingezet voor alle jongeren in de gemeente Groningen. Om deze reden dienen het CDA, De Partij Van Het Noorden en de PVV een voorstel is om dit in Groningen in te voeren. De afgelopen jaren vond al een kleinschalige pilot plaats op voorstel van de ChristenUnie.

“We zien dat met het huidige vrijblijvende karakter vooral hoogopgeleide jongeren meedoen. Dat is zonde, omdat een maatschappelijke dienstplicht voor iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren” aldus CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan.

Het CDA wil dat Groningen landelijk voorop gaat lopen op dit gebied en zich inzet om elke jongere ervaring te laten opdoen met vrijwilligerswerk. Tijdens het debat over de voorjaarsnota dient De Haan een motie in waarmee de raad die opdracht meegeeft aan het college.

“We moeten elkaar weer gaan ontmoeten. Elkaars normen en waarde leren kennen, en hier weer van leren. Duidelijk maken dat alle privileges in dit land gepaard gaan met verantwoordelijkheden. Kortom: Zorgen voor en met elkaar” besluit De Haan.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.