14 februari 2024

CDA stelt vragen over omgaan met getraumatiseerde brandweermedewerkers

Vandaag heeft de CDA-fractie tijdens het politiek vragenuurtje vragen gesteld over de omgang met getraumatiseerde medewerkers binnen de Groningse brandweer. Een onderzoek van Zembla heeft aan het licht gebracht dat de brandweer geen adequaat zicht heeft op het aantal brandweerlieden dat kamp met trauma's, met name veroorzaakt door het uitvoeren van reanimaties.

Uit internationale onderzoeken blijkt dat ongeveer 7 procent van brandweerlieden te maken heeft met PTSS. Dit staat in schril contrast met de officiële cijfers die suggereren dat slechts een handvol brandweerlieden hiermee te maken heeft. PTSS is nog geen erkende beroepsziekte bij de brandweer, wat leidt tot verborgen problemen en belemmeringen voor medewerkers om de nodige psychologische hulp te krijgen.

Het CDA Groningen maakt zich zorgen over deze situatie en heeft daarom de volgende vragen gesteld aan het college:

1. Kan het college aangeven hoe de Veiligheidsregio Groningen omgaat met getraumatiseerde medewerkers binnen de brandweer? Vindt zij dit voldoende?

2. Is het college van mening dat PTSS erkend moet worden als beroepsziekte bij de brandweer, zoals bij de politie en defensie? Zo ja, hoe gaat zij zich hiervoor inspannen, bijvoorbeeld richting het volgende Veiligheidsberaad? Zo nee, waarom niet?

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.