13 januari 2024

CDA stelt vragen over realisatie Meerhoven

Vandaag verscheen in het Dagblad van het Noorden een artikel waarin wordt gereconstrueerd hoe een projectontwikkelaar met hulp van de gemeente 18 sociale huur- en 10 koopwoningen realiseerde in Meerhoven. De raad ging in juni 2016 akkoord met een lening van 1,1 miljoen aan de projectontwikkelaar, die werd omschreven als ‘nieuwe corporatie’. Hoewel de gewenste woonvoorraad is gerealiseerd, roept de informatie in het artikel veel vragen op.

 

Zo is de raad na het instemmen nooit geïnformeerd dat de projectontwikkelaar een eigen aannemersbedrijf oprichtte om de woningen te realiseren. Ook wist de raad niet dat dit bouwbedrijf failliet is gegaan. Verder maakt onze fractie zich zorgen over de afspraken die zijn gemaakt met de projectontwikkelaar, die zich niet aan dezelfde regels hoeft te houden als woningcorporaties. Dit terwijl het bedrijf wel voordelen kreeg die doorgaans voor corporaties gelden.

 

Het CDA vindt het belangrijk dat gemeenschapsgeld goed terechtkomt. Dat sociale huurwoningen kunnen worden bewoond door Groningers die een huur onder de liberalisatiegrens nodig hebben. Hiervoor is het van belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met projectontwikkelaars. En dat de raad voor en na besluitvorming juist, volledig en tijdig wordt geïnformeerd. Het contrast tussen die grondhouding en de berichtgeving in het aangehaalde artikel brengt ons tot vragen.

 

De vragen richten zich onder andere op het oprichten van een eigen bouwbedrijf door de projectontwikkelaar, het bijstellen van plannen na goedkeuring van de raad, en het ontbreken van informatie aan de raad over belangrijke ontwikkelingen. Ook wordt er ingegaan op de voordelen die de projectontwikkelaar genoot zonder zich aan dezelfde regels als woningcorporaties te hoeven houden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.