18 juli 2023

CDA: “Voorkom wachtlijsten en bouw een tijdelijke blaashal voor de Groningse binnensport”

De CDA fractie van de gemeente Groningen komt met een motie om wachtlijsten in de binnensport te voorkomen en tegelijkertijd het tekort aan accommodaties aan te pakken. “Met de heropleving van verenigingen na de coronacrisis merken we dat het huidige aanbod aan binnensportaccommodaties niet voldoende is om aan de groeiende vraag te voldoen.” Aldus fractievoorzitter Jalt de Haan.

De Haan benadrukt het belang van voldoende beweegruimte voor alle Groningers: "Sport en beweging zijn essentieel voor een gezonde levensstijl en sociale interactie. Het is onze verantwoordelijkheid als gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om te sporten zonder op lange wachtlijsten te belanden."

De langetermijnoplossing om nieuwe sporthallen te bouwen staat op de planning, maar de realisatie daarvan vergt tijd. Daarom pleit de CDA fractie voor een tijdelijke (blaas)hal als overbrugging, in afwachting van grotere structurele oplossingen. Deze tijdelijke hal biedt extra capaciteit en verlicht de druk op de bestaande faciliteiten.

In 2024 zal het Integraal Accommodatieplan Bewegingsonderwijs en Binnensport gereed zijn, en er zijn reeds plannen voor nieuwe sporthallen in Kardinge en De Suikerzijde. Echter, om op korte termijn iets te betekenen voor de verenigingen en de Groningse gemeenschap, is actie nodig.

De Haan voegt hieraan toe: "Met deze motie roepen we het college op om in de begroting van 2024 budget vrij te maken voor een tijdelijke (blaas)hal. Dit is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat elke Groninger die dat wil, kan blijven bewegen en sporten, zonder hinder van beperkte faciliteiten."

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.