28 juni 2019

CDA wil cameratoezicht in strijd tegen afvaldumping

De gemeenteraadsfractie van het CDA wil dat het college overweegt om cameratoezicht bij vuilcontainers te plaatsen om illegale bijplaatsingen tegen te gaan. Het plaatsen van camera's moet het aantal dumpingen tegengaan en moet ervoor zorgen dat er beter gehandhaafd kan worden. In de gemeente Groningen is bijplaatsen van huisvuil en grofvuil een groot probleem. 

Diverse gemeenten in Nederland, zoals Rotterdam en Almelo, maken al gebruik van deze maatregel. De gemeente Venray heeft inmiddels succesvolle resultaten geboekt. Ook het kenniscentrum Gemeente Schoon concludeerde dat cameratoezicht effectief kan zijn om illegale bijplaatsingen tegen te gaan. 

Handhavers kunnen een op dit moment boete van 95 euro opleggen wanneer iemand op een bijplaatsing wordt betrapt. Daarnaast heeft de gemeente Groningen de afgelopen jaren duidelijk gecommuniceerd dat bijplaatsen niet toegestaan is. Toch is dit volgens CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens nog niet voldoende. 'Wij zien nog steeds op bepaalde plekken veel dumpingen van grofvuil en huisvuil. We kunnen ons voorstellen dat extra maatregelen kunnen helpen om dit probleem tegen te gaan. Met name op plekken waar extreem veel bijplaatsingen zijn, zou cameratoezicht een oplossing kunnen zijn', aldus CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens.

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld in de hoop dat er in Groningen gestart kan worden met extra maatregelen zoals cameratoezicht om illegale dumpingen bij vuilcontainers tegen te gaan. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.