07 juni 2023

CDA wil opheldering college over stoppen stedenbanden San Carlos

De Groningse CDA fractie wil in gesprek met raad en college over het stoppen van de stedenband tussen San Carlos en Groningen. In oktober vroeg de fractie te stoppen met de stedenband met San Carlos. Aangezien met gemeentelijke subsidie nauwelijks iets van de grond kwam. Dit komt door de regering van de Nicaraguaanse dictator Ortega. Hij verbrak in oktober 2022 de diplomatieke banden met Nederland en heeft zijn banden met Rusland aangehaald.

Het college reageerde destijds dat “het niet wenselijk is om te stoppen met deze stedenband. Op meerdere gebieden heeft de band de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen.'' Opheffen was geen optie.  Ook de stichting zelf vermeldde destijds dat de stedenband veel oplevert. Echter wordt vandaag in een brief naar de raad vermeld dat de stichting zichzelf opheft gezien zij niet of nauwelijks in staat is om projecten uit te voeren in San Carlos.  Ook is er al een aanzienlijke tijd geen contact met de gemeente in Nicaragua te krijgen.

Fractievoorzitter Jalt de Haan: “Wij zijn verbaasd dat de houding van het college in een paar maanden tijd 180 graden gedraaid lijkt te zijn. We zijn blij dat er nu toch een einde komt aan de samenwerking met Nicaragua, maar dit had wat ons betreft veel eerder gemoeten. We horen daarom graag van het college wat er de afgelopen maanden veranderd is, waardoor het college van mening is nu wel een einde te willen maken aan dit stedenband.’

Naast de stedenband met San Carlos heeft Groningen nog een stedenband, waar via een stichting subsidie aan wordt verstrekt. Dat is de stedenband met de Russische plaats Moermansk. Ook hier wil het CDA zo snel mogelijk mee stoppen. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het hier niet mogelijk voor de stichting om activiteiten door te laten gaan en is er minimaal contact tussen de steden. “Wanneer stedenbanden niet werken en deze met een ondemocratisch land zijn is het CDA van mening dat deze moeten worden verbroken, dit geldt wat onze fractie betreft ook voor Moermansk ” besluit De Haan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.