08 oktober 2021

CDA wil rioolwateronderzoek naar drugsgebruik in gemeente Groningen

Om beter in beeld te krijgen hoeveel drugs er in Groningen gebruikt wordt, wil het CDA dat er periodiek een rioolwateronderzoek wordt uitgevoerd. Uit een rioolwateronderzoek in de gemeente Rotterdam blijken er dagelijks 40.000 lijntjes cocaïne, 67.000 joints, 25.000 lijntjes speed en 2400 gebruikershoeveelheden crystal gebruikt te worden. Het CDA wil dat dit ook voor de gemeente Groningen in kaart wordt gebracht, zodat er meer duidelijk wordt over de omvang van het probleem en het beleid eventueel aangepast kan worden.

Jalt de Haan maakt zich zorgen over het drugsgebruik in Groningen. ‘We zien dat het gebruik van partydrugs voor veel mensen normaal is geworden. Maar de wereld achter het drugsgebruik is niet normaal. Er ligt een gruwelijke onderwereld aan ten grondslag met geweld en intimidatie. Dat heeft de moord op Peter R. de Vries nog eens duidelijk laten zien’. De Haan denkt dat de resultaten van een rioolwateronderzoek kunnen helpen om het probleem zichtbaarder te maken.

Wanneer Groningen start met het rioolwateronderzoek kunnen de resultaten vergeleken worden met steden zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ook 70 andere Europese steden werken met dit onderzoek. Het CDA wil van het college weten of het de drugsproblematiek erkent en of het werk gaat maken van het rioolwateronderzoek. Daarom heeft de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.