20 september 2022

CDA zet vraagtekens bij keuze aanbieder huishoudelijk hulp

De gemeenteraadsfractie van het CDA maakt zich zorgen over één van de geselecteerde aanbieders voor de huishoudelijke hulp in Groningen. Het gaat om de keuze voor Emile Thuiszorg. Een bedrijf waar vrijwel uitsluitend studenten tegen een relatief laag uurtarief werken. We vragen ons af in hoeverre dit aansluit op de wens van vrijwel de gehele raad om mensen in de huishoudelijke hulp met minimaal 14 euro per uur te belonen. 

Vlak voor de zomer sprak de gemeenteraad op verzoek van de toen formerende SP-fractie over de plannen rondom de nieuwe inrichting van de huishoudelijke hulp. In dit debat heeft de CDA-fractie met bijval van vrijwel de gehele gemeenteraad en in het bijzonder de SP opgeroepen tot een loonsverhoging voor deze sector. 

Voor het CDA is het belangrijk dat er vastgehouden wordt aan de oproep om werknemers in de huishoudelijke hulp goed te betalen. Daarnaast werken studenten over het algemeen voor kortere periode bij Emile Thuiszorg, met als gevolg dat hulpbehoevende hun vaste hulp minder lang kunnen behouden terwijl dit vertrouwde contact voor de cliënt extreem waardevol kan zijn. 

Fractievoorzitter Jalt de Haan: “Het is goed dat de wildgroei aan organisaties in de huishoudelijke hulp wordt tegengegaan door dit besluit van het college. Echter lijkt de keuze van de wethouder voor Emile Thuiszorg opmerkelijk gezien de lage uurtarieven van de werknemers en snelle doorstroom van personeel. Zeker nu er een SP-wethouder is die over de huishoudelijke hulp gaat. Willen we dat onze inwoners goede zorg ontvangen dan zullen we medewerkers goed moeten betalen.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.