07 april 2023

Docentenfonds tegen lerarentekort

Het CDA Groningen maakt zich zorgen over het groeiende lerarentekort en wil dat het college onorthodoxe maatregelen overweegt om de krapte in het onderwijs te bestrijden. In verschillende gemeenten zoals Den Haag wordt aan een docentenfonds gewerkt om aspirant leraren te binden aan de gemeente. Vanuit het docentenfonds kunnen pabostudenten vergaand tegemoet worden gekomen, bijvoorbeeld door hun collegegelden te financieren. Het CDA Groningen wil dat onze gemeente, die zowel de lerarenopleiding van de Hanzehogeschool als van NHL Stenden herbergt, een vergelijkbaar fonds overweegt.

“We moeten er alles aan gaan doen om de instroom van onze lerarenopleidingen te vergroten, de uitval uit die opleidingen te verkleinen en de gediplomeerden aan onze gemeente en onze scholen te binden. Met een docentenfonds willen wij net als Den Haag de collegegelden financieren van pabostudenten die zich meerjarig aan scholen in onze gemeente binden” aldus fractievoorzitter Jalt de Haan.

De uitstroom uit de pabo-opleidingen is het CDA Groningen ook een doorn in het oog en kan mogelijk worden teruggedrongen door pabostudenten, die nu na een lange onbetaalde stagedag nog naar hun bijbaan moeten, voortaan aanspraak op een stagevergoeding te laten maken. Het CDA Groningen vraagt het college hierin de recente oproep van de AOB over te nemen.

“Pabostudenten lopen vanaf het eerste jaar van hun studie volop stage, maar krijgen in tegenstelling tot tal van andere studenten vaak geen stagevergoeding. Daar moeten we echt verandering in aanbrengen, want als gemeente hebben we onze leraren keihard nodig” aldus De Haan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.