02 oktober 2019

Groningen gaat strijd aan met lachgas

In de gemeente Groningen mag geen lachgas meer worden verkocht of gebruikt bij evenementen in de openbare ruimte en evenementen waar veel jongeren bij aanwezig zijn. Ook kunnen mensen die lachgaspatronen op straat achterlaten een bekeuring verwachten. Dat en meer schrijft het college in haar antwoorden op de schriftelijke vragen die we samen met de ChristenUnie, 100% Groningen en de SP in april stelden. 

Fractievoorzitter René Bolle is blij dat het college in actie komt. 'We zijn blij dat ook het college het toenemend gebruik van lachgas als zorgwekkend ervaart en daarom maatregelen neemt.' Maar als het aan CDA ligt zijn we er nog niet. 'Ons Gronings kamerlid Anne Kuik is hard aan de slag om het recreatief gebruik van lachgas wettelijk aan banden te leggen. We hopen dat dit pakket aan maatregelen ook een signaal richting andere politieke partijen in den Haag is'. 

Het CDA maakt zich al lange tijd zorgen over de enorme populariteit van de partydrug. De laatste tijd zijn er meerdere verkeersongevallen geweest, ziekenhuizen zien het aantal lachgaspatiënten toenemen en ook het zwerfafval dat ontstaat is een reden om het gebruik van lachgas ter discussie te stellen. 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.