28 januari 2021

Zorgen over de toenemende eenzaamheid van jongeren

De coronacrisis is voor een ieder ingrijpend. Maar vandaag heeft CDA-woordvoerder Jalt de Haan namens alle gemeenteraadsfracties aandacht gevraagd voor de lastige situatie waarin veel jongeren zich op dit moment bevinden. We zien dat ze moeite hebben met het vinden van  stages, dat steeds meer jongeren zich eenzaam voelen en dat het voor veel jongeren lastig is zich thuis op hun werk te concentreren door thuiswerkende ouders, broertjes en zusjes.

Daarom heeft het CDA het college opgeroepen te kijken wat de gemeente voor jongeren in deze moeilijke fase kan betekenen. ‘Het is een krachtig signaal dat alle fracties het belangrijk vinden om meer voor jongeren in nood te doen. Gelukkig komt er geld vanuit het rijk, maar we willen dat het college kijkt hoe ze jongeren kunnen helpen door het organiseren van activiteiten, het aanbieden van stages en het creëren van rustige studieplekken’, als Jalt de Haan.

De antwoorden van wethouder Diks (GroenLinks) stemde somber. Zij deelt de zorgen van de gemeenteraadsfracties en ziet dat het aantal jongeren dat zich meldt met problemen oploopt. ‘Ze hebben vaker last van sombere gedachten, vervallen in de hele dag bankhangen en gamen, ze zijn angstig en zelfs suïcidaal’, aldus de wethouder.

Voor jongeren is er een website www.grong.nl waar ze activiteiten kunnen vinden. Op verzoek van de gemeenteraad zegt het college toe zijn best te doen om rustige studieplekken te realiseren voor jongeren die thuis moeite hebben met leren. B en w willen zich ook inspannen voor zoveel mogelijk goede stageplekken in de stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.