30 juli 2023

Zorgen over toegankelijkheid Groningse binnenstad

De gemeenteraadsfractie van het CDA heeft zorgelijke signalen ontvangen over de toegankelijkheid van de binnenstad voor minder mobiele Groningers. Voor mensen die door ouderdom of lichamelijke beperkingen lopend geen of geen grote afstanden kunnen afleggen is een bezoek aan de binnenstad steeds moeilijker aan het worden. Het verdwijnen van bushaltes in de binnenstad en meer nog, het uitblijven van alternatieve kleinschalige vormen van openbaar vervoer in de binnenstad zet grote druk op de bezoekmogelijkheden van deze Groningers.

Het CDA wil daarom dat het college ingrijpt. Één van de maatregelen die de partij voorstelt is om op korte termijn wmo taxi’s en buurttaxi’s toe te staan hun cliënten op te halen en af te zetten op en rondom de Grote Markt. Daarnaast vraagt de partij wat het college vindt van fietsparkeerzones. Hier zouden minder mobiele Groningers, die door ouderdom of lichamelijke beperkingen geen grote afstanden kunnen lopen, een uitzondering kunnen krijgen op het fietsparkeerbeleid

Fractievoorzitter Jalt de Haan: ‘De binnenstad van Groninger begint na de vele verbouwingen vorm te krijgen. Helaas horen wij steeds meer signalen van Groningers die hier niet van kunnen genieten, omdat ze moeite hebben om op bijvoorbeeld de Grote Markt te komen. Er zijn een aantal proeven gedaan met een busje en riksja’s, maar die hebben helaas niet het gehoopte resultaat opgeleverd. Daarom wil het CDA dat er naar alternatieven wordt gekeken, omdat de binnenstad van Groningen voor iedereen toegankelijk moet zijn‘.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.