Veelgestelde vragen

Hoe werkt de gemeentepolitiek?

Iedere gemeente heeft een gemeentebestuur. Het gemeentebestuur maakt het beleid, neemt de besluiten en zorgt ervoor dat deze besluiten worden uitgevoerd. 

Hoe zit het bestuur van de gemeente in elkaar?

Het gemeentebestuur bestaat uit het college van burgemeester en wethouders (dagelijks bestuur) en de gemeenteraad (algemeen bestuur).

Wat is de functie van de gemeenteraad?

Een belangrijke taak van de gemeenteraad is om het college te controleren. Het college moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan de gemeenteraad. Verder maakt de gemeenteraad beleid en plannen voor de gemeente. Deze worden uitgevoerd door het college en de ambtenaren die bij de gemeente werkzaam zijn.

Hoe wordt een gemeenteraad aangesteld?

Om de vier jaar worden gemeenteraadsleden gekozen. Dit betekent dat bij de verkiezingen inwoners eens per vier jaar een stem kunnen uitbrengen op een kandidaat. Deze kandidaten staan op lijsten van diverse politieke partijen. 

Wat moet je doen om wethouder te worden?

Wethouders worden aangedragen door de partijen die in de coalitie komen. Vervolgens moet de gemeenteraad instemmen met de voordracht van deze wethouders. Tijdens de coalitieonderhandelingen wordt het takenpakket voor wethouders samengesteld. Welke procedure partijen zelf doorlopen om een wethouder aan te stellen, is aan de partij zelf. Wij doen dat door een uitgebreide sollicitatieprocedure.

Waar kan ik stemmen?

Stemmen kan bij elk stembureau binnen de gemeente Eijsden-Margraten. Momenteel zijn de exacte locaties nog niet bekend. Zodra deze informatie bekend is zullen wij dit op onze website en via social media delen.

Hoe moet ik stemmen?

Iedereen van 18 jaar of ouder en woonachtig in de gemeente Eijsden-Margraten mag stemmen. Deze inwoners krijgen een stempas waarmee op elk stembureau binnen de gemeente kan worden gestemd. Deze dient, samen met het identiteitsbewijs, op de dag van het stemmen meegenomen te worden naar het stembureau.

Wanneer zijn de verkiezingen in gemeente Eijsden-Margraten?

De gemeenteraadsverkiezingen van gemeente Eijsden-Margraten vinden plaats op 14, 15 en 16 maart 2022. 

Is er een stemwijzer voor CDA gemeente Eijsden-Margraten?

Er is op dit moment geen stemwijzer voor de gemeente Eijsden-Margraten. Als deze er is zullen we daar op deze plek naar verwijzen.

Wat zijn de standpunten van CDA Eijsden-margraten?

Onze standpunten voor de komende bestuursperiode zijn hier te vinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.