02 april 2017

Toekomstvisie Asten 2030: onze ervaringen

Waarom een toekomstvisie maken? Nou, eigenlijk om twee redenen. Allereerst  heeft de provincie Noord-Brabant gemeenten opgedragen om na te denken over hun bestuurlijke toekomst. Dat betekent ook een document aanleveren, waarin je beschrijft hoe de gemeente de toekomst tegemoet gaat. Daarnaast is de huidige toekomstvisie ruim tien jaar oud. De wereld is flink veranderd. De gemeente heeft er veel meer taken bij gekregen. Tijd om eens na te denken over de verre toekomst. Toch anders dan de dagelijkse politiek.

Als CDA staan wij voor het zoeken van oplossingen voor vraagstukken met onze gemeenschap. De toekomstvisie is ook op die manier ingericht. Raads- en commissieleden denken na over de toekomstvisie samen met veertig Astenaren. Het traject is opgebouwd van een brainstorm, richting een droombeeld en een discussie over hoe je de oplossingen dan bestuurlijk oppakt (als zelfstandige gemeente of...). De bijeenkomsten zijn in een positieve sfeer verlopen. Met name de tweede bijeenkomst waarin we werden uitgedaagd om met droombeelden te komen, sprak de mensen aan. Opvallend: er is altijd wel wat te dromen, maar de nuchterheid is er ook: de mensen zijn doorgaans heel tevreden over hoe het met de gemeente Asten gaat. Aandachtspunten: de jeugd behouden, recreatie en toerisme op de kaart blijven zetten, een dynamisch en modern buitengebied waarin agrariërs de nieuwste technieken toepassen, de economische voorspoed van de Brainportregio uit nutten.

Misschien niet heel onverwachte ideeën, maar wel ideeën die uitvoerbaar zijn en aantonen, dat we het hier helemaal niet zo gek doen. Ik ben benieuwd wat inwoners tijdens 'de dag van de toekomst' nog inbrengen. Over een paar weken is er een speciale dag waarop alle mensen hun inbreng kunnen geven. Een nieuwe toekomstvisie die is gebaseerd op wat onze gemeenschap zelf wil, vormt een mooie basis voor de lokale politiek de komende jaren.

Ook meedenken over de toekomstvisie? Dat kan door mee te doen op de Dag van de Toekomst! Deze zal plaatsvinden samen met het Lenteshoppen op zondag 23 april a.s. van 12.00 tot 17.00 uur. Meer info vind je hier: klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.