19 april 2017

Bestemmingsplan buitengebied 2016: overzicht amendementen

Op dinsdag 18 april 2017 heeft de gemeenteraad van Asten het Bestemmingsplan buitengebied 2016 vastgesteld. Een belangrijk en omvangrijk politiek dossier met een aantal gevoeligheden en belangrijke punten. Er werden ook een aantal amendementen ingediend op het bestemmingsplan. 

Kruisbaan 2
Een tijd terug ontvingen we als gemeenteraad een brief van de bewoners van de Kruisbaan 2. Met het nieuwe bestemmingsplan zouden zij maar beperkt mogelijkheden hebben tot hernieuwde bedrijfsvoering. Een aanpassing van het bouwblok was dus noodzakelijk. Een amendement die wij als CDA hebben ingediend zorgde ervoor dat het nu in het bestemmingsplan goed is geregeld. Dit amendement kreeg unanieme steun, ook van andere partijen. Deze aanpassing van het bouwblok leidt niet tot een vergroting van het bouw-oppervlakte en het aantal dieren. 

Gevlochtsebaan 21
Onze fractie heeft nog overwogen om tevens een amendement in te dienen om de knelsituatie bij Gevlochtsebaan 21 op te lossen. Door op een goede manier dit in het bestemmingsplan nu te regelen zouden we echter vooruit lopen op provinciaal beleid dat na de zomervakantie in werking zal treden (naar alle waarschijnlijkheid). Gelet op de reactie van de wethouder hebben we besloten om dit amendement niet in te dienen en de reactie van de provincie af te wachten. 

Minicampings alleen toestaan in recreatief aangewezen buitengebied
Een amendement dat zou regelen dat minicampings alleen zouden mogen worden opgericht in daarvoor aangewezen gebieden konden wij niet steunen. Wij vonden dit te beperkend voor ondernemers in het buitengebied. Bovendien zou dat er mogelijk toe leiden dat campings zich zouden concentreren in een gebied in Asten en wij vinden het juist wenselijk dat deze verspreid over heel Asten zouden zitten. 

Minicampings en stacaravans
Een amendement om stacaravans niet toe te staan op minicampings hebben wij gesteund. Er was echter geen meerderheid voor dit amendement. Onze voornaamste drijfveer om dit amendement te steunen is omdat we verloedering in het buitengebied zoveel mogelijk willen tegengaan. Bovendien vrezen wij dat in de wintermaanden arbeidsmigranten massaal in de stacaravans hier en daar zullen worden geplaatst. Dat beschouwen wij als een onwenselijke ontwikkeling. 

Wilt u meer weten over het Bestemmingsplan buitengebied 2016? Neem dan gerust contact op met onze fractie: klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.