11 april 2017

Opinie: is er nog toekomstperspectief voor de ondernemer in Asten?

Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is de volgende tegenvaller voor de Astense (agrarische) ondernemers. Het college van B&W is voornemens om een endotoxine-norm op te nemen voor het zogenaamde urgentiegebied, het belaste gebied rondom Heusden. Tijdens de laatste commissievergadering Ruimte (van maart 2017) hebben we ons als CDA daarover gebogen.

Jos Leenders, raadslid voor het CDA, vroeg: 'Durft de wethouder aan te geven wat het toekomstperspectief is voor de agrariër in Asten?'. Een endotoxine-norm is nieuw in Asten. Endotoxinen zijn celwandresten van bacterien die vrijkomen uit onder meer de stallucht van veehouderijen en bij het uitrijden van mest. Wethouder Theo Martens wil de norm enkel opleggen voor het urgentiegebied rondom Heusden en dus niet voor de hele gemeente.

'Endotoxine hangt nauw samen met fijnstof waarvan we in Heusden een overschrijding hebben. In de rest van de gemeente geldt dat niet en daarom heeft het weinig zin om dat ook daar op te leggen'. Commissielid Jos Leenders (CDA) sprak zijn bedenkingen daarover uit. 'Nu zeggen we vooral wat niet meer mag. bedrijven kunnen nu niet vooruit, en daardoor verbeteren situaties ook niet. Het is belangrijk om aan te geven dat er nu niet verder ontwikkeld kan worden, maar dat we onder voorwaarden in de toekomst samen verder kunnen. Dat is belangrijk voor het economisch perspectief, ook in het buitengebied', zei Leenders. Over het perspectief voor de agrarische sector kon de wethouder nog niet concreet worden. Daarvoor wijst hij voornamelijk naar de provincie. 'Het is afhankelijk van wat daar wordt besloten. Maar het is wel de bedoeling dat er meer perspectief komt, we merken dat de provincie daar ook voor in is'. 

Reageren? neem dan gerust contact op met onze fractie, klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.