12 mei 2023

Astense Veteranenstichting: CDA blij met oprichting

In 2021 zijn de fracties van CDA en VVD samen met het initiatief gekomen om een Witte Anjerperkje in Asten te realiseren. Het ministerie van Defensie en het landelijke Veteranencomite roepen sinds 2019 iedere gemeente op om een zogeheten Witte Anjer perkje te realiseren. Met een motie hebben we gevraagd aan het College om ook in Asten een dergelijk perkje te gaan realiseren. 

Meer informatie over het perkje vind je via deze link (klik hier). 

De Witte Anjer is al geruime tijd het symbool voor de veteranen, sinds dat zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard begon met het dragen van deze bloem. Een dergelijk perkje is relatief eenvoudig te realiseren, lezen we op de website van het Veteranencomite, en dient als blijk van waardering. Gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: "Bovenal is het ook een manier om aan de jeugd in Asten te laten zien dat onze vrijheden niet vanzelfsprekend zijn".

Ons voorstel werd unaniem aangenomen door de voltallige gemeenteraad. De burgemeester is daarna met de motie aan de slag gegaan. Sindsdien is er veel gebeurt. Zo is er een Veteranenstichting opgericht, en laten de veteranen zich actief horen in de Astense samenleving. Dit verdient niets anders dan onze lof en waardering. Van Schijndel: "Wat ongelooflijk gaaf dat ook Asten nu een dergelijke stichting kent die zich actief voor Asten gaan inzetten". 

Het verzoek om een veteranenperkje in het Park van de Vrede in Ommel te plaatsen ligt bij het bisdom. Het park is nog niet gereed en het is nog onduidelijk wanneer uitsluitsel komt over de aanleg van het perkje. In overleg met de burgemeester is gezocht naar alternatieve locaties om toch op korte termijn in de behoefte aan een perkje te voorzien. Er is gekeken naar het Moussaultpark en naar de openbare ruimte bij gemeenschapshuis ’t Kwartier. In april 2023 hebben vrijwilligers een perkje bij ’t Kwartier aangelegd. De gemeente draagt bij aan de kosten (beplanting). Dit perkje wordt vooralsnog gezien als tijdelijk. De stichting wil indien mogelijk alsnog een definitief perkje in het Park van de Vrede. Hiervoor is zij afhankelijk van het bisdom. Indien het perkje hier ingericht kan worden wil de stichting te zijner tijd graag opnieuw met de gemeente overleggen over een mogelijke bijdrage.

Klik hier voor de website van de Veteranenstichting. 


Foto: veteranenstichting Asten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.