09 november 2022

Begroting 2023: verhoging OZB terugdraaien

Tijdens de bespreking van de voorjaarsnota in juli 2023 is er mede door onze fractie een amendement ingediend om te onderzoeken of de verhoging van de OZB belasting teruggedraaid kan worden. Deze motie is toen met een raadsbrede meerderheid aangenomen.

Op dinsdag 8 november jl. is de begroting voor 2023 besproken in de gemeenteraad, en vastgesteld. In de begroting voor 2023 is het voorstel opgenomen om de 5% verhogingsmaatregel terug te draaien tot een verhoging van 2,5%. Samen met andere partijen hebben wij daarom een amendement ingediend om de verhogingsmaatregel volledig terug te draaien en de middelen hiervoor te vinden door de toeristenbelasting te verhogen. De toeristenbelasting is al een aantal jaren niet verhoogd, en wij vinden het verdedigbaar om dit nu wel te doen. Dit amendement is met een raadsbrede meerderheid aangenomen.

Dat betekent dat de geplande OZB-verhoging niet doorgaat. 

Daarnaast hebben we ook aandacht gevraagd om de lasten voor de niet-huiseigenaren te beperken. Wij hebben de wethouder opgeroepen om met voorstellen te komen die bekostigd kunnen worden uit het incidentele bedrag van € 100.000,- om inwoners te kunnen compenseren.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.