06 februari 2022

CDA positief over extra geld voor verkeersveiligheid op de Voorste Heusden

Verkeersveiligheid is al sinds jaar en dag een speerpunt van onze partij. Dat moet simpelweg goed geregeld zijn. Op de Voorste Heusden rijdt veel verkeer en vaak wordt er te hard gereden. Nu is de tijd gekomen om er ook werk van te maken. Komend jaar wordt de weg opengebroken om te investeren in het riool. Dat is nodig om de wateroverlast in het centrum van Heusden voortaan te voorkomen. Het CDA wil dat er ‘werk met werk’ wordt gemaakt: als de weg toch open gaat, meteen investeren in betere verkeersveiligheid.

Participatie zoals het hoort
Bewoners van de Voorste Heusden hebben tijdens een digitale bijeenkomst van de gemeente Asten gevraagd om verkeersveiligheidsmaatregelen. Ook een aparte werkgroep bestaande uit omwonenden en het Dorpsoverleg Heusden hebben hierom gevraagd. In onze optiek een heel terecht punt. Gelukkig heeft onze wethouder John Bankers dit ook actief opgepakt. Vanuit de gemeente Asten zijn verkeerskundigen aan het werk gezet om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen voor de Voorste Heusden (traject van de Hooidries tot en met de Pastoor Arnoldstraat). De schetsontwerpen worden binnenkort met de inwoners van Heusden besproken.

Standpunt CDA
Voor het project Voorste Heusden was oorspronkelijk geen geld beschikbaar voor het nemen van maatregelen boven de grond. Alleen de kosten voor de riolering waren gepland. De extra maatregelen kosten naar verwachting tussen de € 250.000 en € 300.000. Het CDA is voorstander van een aanvullend krediet voor het project Voorste Heusden, zodat een mooie en verkeersveilige situatie ontstaat op een van de belangrijkste wegen van het dorp. Het draagt bij aan een leefbare kern Heusden, waar je veilig kunt wonen, werken en leven. Bovendien: er is geen beter moment denkbaar, want de weg gaat er nu toch al uit. Als je iets wilt doen aan verkeersveiligheid in het centrum van Heusden dan is dit het (voordeligste) moment.

Vrachtwagenverbod
Door de inwoners van Heusden is ook gevraagd om te kijken naar een vrachtwagenverbod in Heusden. Als CDA kunnen wij ons vinden in het standpunt, zoals dat door onze wethouder naar voren is gebracht. Deze vraag moet serieus worden bekeken, want het leeft binnen de Heusdense gemeenschap. Maar voordat een besluit wordt genomen over een vrachtwagenverbod is het goed om met betrokkenen te praten en te kijken wat de gevolgen zijn: om hoeveel vrachtverkeer gaat het? Is het bestemmingsverkeer of niet? Zijn de vrachtbewegingen seizoensgebonden? Zijn er alternatieve routes of lopen wij het risico op sluipverkeer over wegen die hier niet voor gemaakt zijn en verleggen wij het probleem? Wij wachten als CDA die verkeerstellingen af. Als de voorste Heusden straks is aangepakt eind 2022, kan meteen worden besloten over de noodzakelijkheid en wenselijkheid van een vrachtwagenverbod.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.